Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu kan du köpa gammal Mustang som helt ny med senaste tekniken

Ford Mustang, kanske världens mest älskade bilmodell genom tiderna, finns nu att köpa i gammalt utförande från 1960-talet, men med helt ny teknik under och i skalet.

Första generationen Ford Mustang, den som tillverkades mellan 1964 och 1973, är det något visst med. Framför allt bilarna som tillverkades mellan 1964 och 1966 är i dag eftertraktade även om det är ansiktslyftet som introducerades 1967 som gemene man kanske tänker på när gamla Mustanger först på tal.

Är du ute efter en tidig Mustang men har svårt att hitta det där exemplaret som får hjärtat att slå volter har vi ett tips till dig. Köp en ny Mustang! Nej, vi menar inte nya generationens Mustang som nyligen introducerats. Vi syftar på en gammal Mustang, fast ny. Förstår du?

Amerikanska bilbyggarfirman Revology har nämligen börjat sälja gamla Mustang, första tre årgångarna, men som nybyggda. Bilen ser ut precis som en Mustang från 1960-talets första halva men har teknik från 2015.

Karossen är nyproducerad på licens från Ford. Därmed är stålet bättre, mer hållbart och mer motståndskraftigt mot rost än originalbilens och Revology bjuder därmed på fem års rostskyddsgaranti.

Under huven sitter inte originalmotorn på 4,7 liter och 228 hästkrafter. I stället finns där en modern V8 på 5,0 liter som med direktinsprutning ger 269 hästkrafter. Den är kopplad till antingen en femväxlad manuell låda eller automatlåda med overdrive. Bakaxeln är försedd med differentialbroms.

Hjulupphängningarna runt om är uppgraderade till dagens doningar, likaså bromsarna fram och bak.

Både strålkastare och bakljus har energisnåla lysdioder. Rattstången är av den typ som i dag kollapsar vi kollision för att inte utsätta föraren för onödiga risker. Ratten är för övrigt justerbar. Luftkonditionering, centrallås med nyckellöst insteg, elstol på förarsidan, vindrutetorkare med intervallfunktion, fjärröppning av baklucka, bluetooth, LCD-displayer interiört i kombination med analoga mätare, infotainmentsystem (tillval) med goda inkopplingsmöjligheter och mycket annat modernt ingår i denna nya men gamla Mustang.

Men smakar det så kostar det. Från drygt en miljon kronor kostar ett exemplar i USA. Revology erbjuder karossversionerna fastback och cabriolet.