Nu kan SOS Alarm ta emot eCall-nödanrop från bilar
Än så länge är det långt ifrån alla bilar som är utrustade med larmsystemet eCall, men nu är i alla fall SOS Alarm förbereda på det. Sedan den 1 oktober kan 112 ta emot automatiska och manuella nödanrop från bilar som är involverade i olyckor.
Redan för tolv år sedan ställde sig 25 europeiska länder bakom ett förslag om ett automatiserat nödanropssystem i bilar. Sju år senare hade ingenting hänt, inget av länderna bakom förslaget hade infört larmsystemet som de valt att kalla eCall. Dessutom var endast 0,4 procent av Europas bilar utrustade med denna typ av larmautomatik.
Men så plötsligt hände något. I april 2015 togs i Europaparlamentet beslutet om att införa eCall i samtliga EU-länder och att alla nya bilar inom unionen från och med 1 april 2018 ska vara utrustade med systemet. Med andra ord kommer det dröja många år innan samtliga bilar på de europeiska vägarna har eCall.
Sedan den 1 oktober i år är SOS Alarm i Sverige anpassat för att ta emot eCall-nödsamtal från bilar. Redan drygt två timmar efter att systemet aktiverats i Sverige kom det första larmsamtalet via eCall till SOS Alarm. Då handlade det om en förare i en Audi som hade kört på ett rådjur. Det första larmsamtalet var dock inte av automatisk karaktär utan det var föraren själv som hade tryckt på larmknappen i bilen.
eCall är alltså både ett automatiskt och manuellt larmsystem. Föraren, eller någon annan i eller i närheten av bilen, kan aktivera ett larmsamtal via en knapptryckning, men bilen kan också på egen hand kontakta larmcentralen. Om systemets olika sensorer registrerar ett olyckstillfälle, exempelvis genom att avläsa krockkuddens status (utlöst eller ej), slår systemet larm genom att skicka viktig information till SOS Alarm. Per automatik får larmoperatörerna information om bilens position i form av koordinater samt info om deras tillförlitlighet, tidpunkt för larmet, om larmet aktiverats automatiskt eller manuellt, bilens riktning angivet i grader, typ av fordon, drivmedel och chassinummer. Information om hastighet och krockvåld vid olyckstillfället skickas inte, dels av integritetsskäl och dels av att biltillverkarna inte har enats om en standard vad gäller mätning av krockvåldet.
Genom informationen som skickas kan räddningstjänst och polis förbereda sig på bästa möjliga vis inför uttryckningen. Larmoperatörerna på SOS Alarm kan dessutom via systemet prata med föraren/passagerarna i bilen, om den möjligheten finns (personer kan exempelvis vara medvetslösa eller vara utanför mobiltäckningsområdet).
Vissa biltillverkares eCall-system ringer inte upp SOS Alarm utan ett callcenter som sedan ringer SOS Alarm. Alla bilägare har dock rätt till att få denna funktion omkopplad så att systemet genast ringer upp SOS Alarm utan ett callcenter som mellanhand.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se