Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu kommer de digitala strålkastarna

Tänk dig ett helt digitalt, högupplöst strålkastarljus som anpassar sin styrka på bara några millisekunder – och som dessutom kan varna vid fara. Det är vad Mercedes har tagit fram. Den nya tekniken kommer att visas under bilsalongen i Genève och hamna i Mercedes-Maybachs bilar senare under våren.

Digital Light heter den nya tekniken och den har vi skrivit om förut. Men nu är det dags på riktigt.

För att åstadkomma det högupplösta och ”smarta” ljuset är varje strålkastare utrustad med en miljon små mikroreflektorer. Strålkastarna är sin tur kopplade till bilens kameror, sensorer, datorer samt navigationssystem som med hjälp av data formar ljusbilden efter rådande trafiksituation. Enligt Mercedes går manövern på några få millisekunder vilket gör att de nya strålkastarna ska ses som så gott som ”bländfria”.

Tekniken liknar dagens Multibeam LED, men enligt Mercedes har den nya tekniken en ännu högre precision.

Den nya tekniken är dock inte bara bekväm – enligt Mercedes är den bra för trafiksäkerheten också. Digital Light-strålkastarna har en funktion som gör att de kan visa HD-upplösta symboler på vägen för att uppmärksamma föraren på olika typer av information – eller för att kommunicera med med omgivningen. En stor fördel med att informationen visas på vägen är att föraren aldrig behöver titta bort från körfältet.

Här är några exempel:

– Om en fotgängare dyker upp farligt nära vägkanten projicerar strålkastarna en pil på vägen som pekar mot fotgängaren.

– Om bilen kör igenom exempelvis ett vägarbetsområde kan strålkastarna lysa upp två linjer på vägen som visar bilens bredd (se bild).

Digital Light-systemet kan också varna föraren för olika saker genom att lysa speciella varningssymboler på vägen framför. Sammanlagt kommer de nya strålkastarna kunna visa sex symboler när tekniken lanseras:

– Körfil (visas om du är på väg över i motsatt körfält)

– Dåligt grepp (visas vid temperaturer fem plusgrader)

– Varning för krock bakifrån (visas om du snabbt närmar dig framförvarande bil)

– Vägarbetsområde (visas om du kör igenom ett vägarbete)

– Döda vinkeln (varnar för fordon i döda vinkeln)

– Hastighet (visas om du kör för fort)

Digital Light-tekniken kommer att ha världspremiär på bilsalongen i Genève nu i veckan och göra debut i utvalda kunders Mercedes-Maybach S-klass redan under våren.