Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu över 60 mils räckvidd i Tesla Model S – något kortare i Model X

Nu har Tesla Motors presenterat lite mer officiell information om deras nya 100 kWh-batteri som tar plats i Model S och Model X.

I förra veckan skrev vi om att Teslas nya batteri på 100 kilowattimmar har godkänts av EU och att det enligt då obekräftade uppgifter tillåter Model S att ta sig hela 61,3 mil innan det är energitorrt. Några uppgifter om hur Model X påverkas av det nya batteriet fanns inte, men det gör det nu när Tesla officiellt meddelar 100 kWh-batteriets prestanda för både Model S och Model X.

Model S P100D med Ludicrous mode ska enligt europeiska NEDC-körcykeln kunna ta sig just 61,3 mil på en laddning. Siffran är vad som står på papperet, i verkligheten är det oftast en annan, lägre siffra som gäller. Med det nya batteriet ska bilen kunna ta sig från stillastående till 100 km/h på hypersnabba 2,7 sekunder, en tid som få bilar gör i dag – exempelvis Bugatti Chiron och Porsche 918 Spyder. De amerikanska priset för denna modell börjar på motsvarande drygt 1,12 miljoner kronor.

Model X P100D med Ludicrous mode har en räckvidd på 54,2 mil enligt NEDC-körcykeln. Accelerationen 0-100 km/h går på 3,1 sekunder och priset i USA börjar på drygt 1,13 miljoner kronor.

De som redan har beställt en Model S P90D eller en Model X P90D kan uppgradera till P100D till en kostnad motsvarande 83 834 kronor (USA-pris). De som redan har en P90D med Ludicrous mode hemma kan uppgradera för motsvarande 167 668 kronor (även det USA-pris).

Tesla medger att priserna för bilarna och uppgraderingarna är höga, men skriver också att varje försäljning av Model S och Model X möjliggör den billigare modellen Model 3 som börjar levererar i slutet av 2017.