Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: René Schué

Nu sänks hastigheten på flera svenska vägar

Trafikverket ska under november sänka hastigheten på 111 mil väg i Sverige. Det görs för att rädda liv på vägarna. Nio mil väg får förhöjd hastighetsbegränsning.

I över ett årtionde har arbetet med att justera det svenska vägnätets hastigheter pågått. Justeringarna görs för att anpassa hastigheten till vägarnas standard, något som i förlängningen sägs rädda liv. Fram till och med 2025 ska 425 mil svensk väg ha fått lägre hastighetsbegränsning medan 120 mil ska ha fått högre.

I november kommer 111 mil 90-väg i Sverige att skyltas om till 80 km/h. Samtidigt får nio mil väg högre hastighetsbegränsning.

– 80 km/h är den maximala hastighet där två personbilar, av hög säkerhetsstandard, klara en kollision utan allt för allvarliga konsekvenser. Om du kolliderar i 80 km/h, i stället för 90, så minskar risken att omkomma med 40 procent, säger Sandra Nordahl, Trafikverkets enhetschef inom Nationell Samhällsplanering, till Sveriges Radio Ekot.

LÄS MER: Fortsatt fri fart på Autobahn efter omröstning i tyska riksdagen

Riksförbundet M Sverige, som tidigare hette Motormännens Riksförbund, är kritiska till Trafikverkets tillvägagångssätt.

– Det som borde vara en nödåtgärd väljer Trafikverket nu att normalisera. I stället för att mittseparera, eller underhålla vägarna, eller skylta upp olycksdrabbade sträckor, till exempel farliga kurvor, så väljer Trafikverket nu att sänka hastigheten. Det tycker vi är en riktigt dålig lösning, säger Heléne Lilja, kommunikationschef, till Ekot.

Trafikverket slår tillbaka och menar att hastighetssänkningarna är nödvändiga i väntan på att vägar byggs om eller byggs nya. Kommande sänkningar beräknas rädda 16 liv om året.

Fler fartkameror

De vägsträckor som får sänkt hastighetsbegränsning kommer även att få se fler fartkameror. Enligt Trafikverket har fartkamerorna hög prioritet och nödvändiga för att se till att de nya hastighetsbegränsningarna efterlevs av trafikanterna.