Nu ser polisen dig – hela tiden

Polisen har påbörjat användningen av det så kallade ANPR-systemet som automatiskt avläser registreringsskyltar och därmed lättare upptäcker fordon med brister.

https://youtu.be/W9ERlIFjEac

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Förra sommaren skrev vi om att polisbilar över hela landet utrustas med ett system som automatiskt läser av registreringsskyltar på fordon. ANPR, Automatic Number Plate Recognition, heter det och har funnits i utlandet under flera år. Men nu är det alltså dags för Sverige efter att systemet anpassats till våra förhållanden och vår lagstiftning.

För några veckor sedan togs ANPR-systemet i bruk vilket kommer att effektivisera polisen arbete ute i trafiken när de letar efter fordon med brister eller fordon som är efterlysta. I stället för att, som tidigare, manuellt slå upp ett registreringsnummer och få information tillbaka om det upplysta fordonets status är det nu en kamera som övervakar omgivningen och automatiskt läser av registreringsskyltar.

När en registreringsskylt har identifierats i kamerabilden omvandlas registreringsnumret till text som sedan körs mot en databas som innehåller efterlysta fordon eller fordon med brister, exempelvis obesiktigade, oförsäkrade eller har körförbud av någon annan anledning.

Om det avlästa fordonet förekommer i databasen larmar systemet för att uppmärksamma poliserna som därmed kan stoppa fordonet ifråga. Allt sker utan att poliserna behöver ta fokus från sin övriga uppgifter.

När ANPR-systemet togs i bruk tidigare i år visade det genast upp sin träffsäkerhet. Under en halvtimme utanför polishuset i Stockholm identifierades 13 fordon som bristfälliga av 100 passerande. Nio av dem hade körförbud, två var avställda och två var oförsäkrade.

Automatisk avläsning av registreringsskyltar trappar dessutom upp jakten på kriminella.

– De flesta kriminella åker inte lagligt. Det här blir ett effektivt system för att hitta dem, säger Kristin Sällman vid polisen i Linköping.

Läs också Får jag köra för fort för att lämna fri väg åt utryckningsfordon?

Nu kan du läsa Teknikens Värld direkt i din mobil eller läsplatta

Du vet väl att du som prenumerant inte bara får tillgång till tidningen före alla andra, du får numera också tillgång att läsa tidningen digitalt i din läsplatta eller smarta mobil (Android och iOs). På så sätt har du alltid tillgång till tidningen, även om du skulle ha glömt den hemma. Alla tester, begagnattester, provkörningar, reportage och allt annat, direkt i mobilen. Är du inte redan prenumerant kanske du vill slå till på något av våra kraftigt rabatterade erbjudanden som innehåller tidningen i både pappersform och digital form.