Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Begagnade bilar blir billigare.
Begagnade bilar blir billigare.
Begagnade bilar blir billigare.
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Begagnade bilar blir billigare.
Foto: Sanne Väli-Tainio / Expressen Lifestyle

Nu sjunker priserna på begagnade bilar

Priserna på begagnade bilar har nu börjat sjunka efter en nästan konstant ökning på sistone, enligt statistik från den digitala bilhandelsplatsen Wayke. Elbilar blir dessutom allt billigare.

På grund av pandemin har begagnade bilar ökat kraftigt i pris de senaste åren, en trend som nu kan vara bruten då priserna börjat gå nedåt. Att hitta en begagnad elbil har varit näst intill omöjligt, något som också verkar vända nu då utbudet gått upp med nästan 100 procent de senaste tre månaderna. Detta rapporterar den digitala bilhandelstjänsten Wayke.

Även om priserna börjat sjunka handlar det kanske snarare om en stabilisering, eftersom prisfallet kommer från extrema nivåer som vi fick erfara i spåren av coronapandemin.

Prisbild begagnat senaste 3 månaderna

Bensin –3,8 procent

Diesel –2,4 procent

El –11,4 procent

– Prisökningsskillnaden som vi sett de senaste åren mellan el och fossilt har suddats ut under februari. Vi rör oss dock från väldigt höga nivåer och priserna kan ju inte öka i all evighet, prislappen är fortfarande 20 procent större än för två år sedan för el, bensin och diesel, säger Martin Fransson, vd på Wayke, i ett pressmeddelande.

Det där med elbilar har varit ett gissel på begagnatmarknaden, eftersom efterfrågan på begagnade bilar har ökat mer än utbudet. Elbilar är fortfarande så pass nya på marknaden så de har inte hunnit nå begagnathandeln i särskilt stor utsträckning, därför har de varit betydligt dyrare än bensin- och dieselbilar.

Utbud begagnat senaste 3 månaderna

Bensin –4,3 procent

Diesel –8,8 procent

El +93,9 procent

Men under februari 2023 har priset på sålda begagnade elbilar minskat kraftigt, vilket Wayke menar tyder på att säljarna inte har hunnit med i utvecklingen. Samtidigt har utbudet på begagnade elbilar ökat ordentligt.

– De begagnade elbilar som såldes under februari hade ett åtta procent lägre pris än de som såldes i januari, men tittar vi på annonspriserna på samtliga bilar som annonserades ut så är de bara tre procent lägre. Det tyder på att marknaden inte hunnit anpassa sig helt ännu, säljarna har en bit kvar till köparnas nivå, säger Martin Fransson.