Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081010-sv-bilar-utsläpp081010-sv-bilar-utsläpp081010-sv-bilar-utsläpp
081010-sv-bilar-utsläpp

Nu släpper svenska bilar ut minst i Europa

Den senaste månadens miljöbilsrekord gjorde mycket för statistiken. I september var de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar 127 g/km. Därmed är vi renast i Europa enligt Bil Sweden.

Försäljningen av miljöbilar ökar stadigt i Sverige. September blev den månad då miljöbilarna satte nytt rekord. Registreringarna av miljöbilar ökade under september med 105 procent och uppgick till 8 627, vilket är den högsta nivån någonsin för en enskild månad. Andelen miljöbilar i september var också rekordstor. 37,9 procent är den högsta noteringen för en enskild månad. Miljöbilarnas utbredning innebar även att koldioxidutsläppen från nyregistrerade personbilar nådde en ny lägstanivå.

I september var de genomsnittliga utsläppen från alla nyregistrerade personbilar 127 gram/km. Det är den lägsta siffran i Europa. Utvecklingen har gått snabbt. Förra året var utsläppen 158 g/km. Frågan om hur mycket koldioxid de svenska bilarna släpper ut är dock inte helt enkel och oomtvistad. Enligt Bil Sweden har Sverige lägst utsläpp i Sverige tack vare den stora etanolsatsningen. Bil Sweden menar att den koldioxid som frigörs vid förbränning av biomassebaserade bränslen inte ger något nettotillskott av koldioxid utan ingår i det naturliga kretsloppet. Samma sätt att räkna tillämpas av FN:s klimatkonvention (UNFCCC). EU-kommissionen gör däremot inte det. EU-Kommissionen anser att biomassebaserade fordonsbränslen ska räknas som fossila, vilket gör att Sverige i stället har högst koldioxidutsläpp i Europa.

Bil Swedens vd Bertil Moldén vet var han står i frågan.

– Det är glädjande att den svenska miljöbilssatsningen nu har gett oss Europas lägsta koldioxidutsläpp från nya bilar. Det är mycket angeläget att alla som vill ha en vetenskapligt grundad klimatpolitik försöker stoppa kommissionens förslag att räkna biomassa som fossilt bränsle, säger Bertil Moldén.

Läs mer