Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Nu tas de nya registreringsskyltarna i bruk

Efter många om och men är det nu dags för Sveriges nya registreringsskyltar att pryda fordon i trafik.

Det är mer än fem år sedan vi skrev om hur antalet kombinationer av bokstäver och siffror på de svenska registreringsskyltarna är på väg att ta slut. Nu är de slut, de 12,1 miljoner möjliga kombinationerna. Transportstyrelsens förslag att utöka antalet kombinationer genom att införa en bokstav som alternativ till den tredje siffran gillades av regeringen. Med det nya teckensystemet finns det plötsligt omkring 38 miljoner kombinationer och registreringsskyltarna lär inte behöva göras om igen förrän om många årtionden. Det tog 45 år för dagens 12,1 miljoner kombinationer att ta slut. 1972 var året då registreringsskyltarna, så som vi känner dem i dag, började införas för att fasa ut de gamla, ofta hyllade, skyltarna med länsbokstäver.

För några år sedan spådde man att de nya skyltarna, som inte ersätter utan kompletterar nuvarande skyltar, ska införas någon gång mellan 2019 och 2021. Nu står det klart att det blir i den tidigare delen av det spannet. För att vara mer exakt; den 16 januari 2019 införs de nya skyltarna.

En annan nyhet som införs i samband med de nya registreringsskyltarna är att bokstaven O (Olof) försvinner då den kan förväxlas med siffran 0 (noll).

Sedan tidigare används inte bokstäverna I, Q och V samt inte heller svenska alfabetets tre sista bokstäver Å, Ä och Ö som är latinska bokstäver med så kallade diakritiska tecken.

Det är dock ingen garanti att du får den nya skylttypen på din nya bil eftersom gamla teckenkombinationer ständigt frigörs, om än i ganska liten omfattning, och hamnar på nya fordon.