Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081007-eu-tillverkare-lån
081007-eu-tillverkare-lån
081007-eu-tillverkare-lån
081007-eu-tillverkare-lån

Nu vill EU-tillverkarna också ha lån

Om de amerikanska biltillverkarna får förmånliga lån vill de europeiska också ha det. Den europeiska bilindustrin vill nu ha hjälp med att utveckla miljövänlig teknik och vill låna drygt 390 miljarder kronor av EU.

I slutet av september fick USA:s bilindustri som den ville. Kongressen godkände lånegarantier för drygt 160 miljarder kronor, pengar som ska användas för att utveckla bränslesnålare och miljövänligare bilteknik. På andra sidan Atlanten satt den europeiska bilindustrin och såg på med avund. Man ser den amerikanska kongressens satsning som att USA:s bilindustri subventioneras med statliga medel. Nu kräver man en liknande lösning i Europa.

Acea (European Automobile Manufacturers' Association) har nu fört fram en lånebegäran om 40 miljarder euro, motsvarande 390 miljarder kronor. De begärda miljarderna ska hjälpa industrin att klara de kostsamma investeringar som krävs för att klara EU:s kommande utsläppsregler. Dessutom vill Acea att EU inför incitament för att skrota bilar som är äldre än åtta år. Detta för att snabba på föryngringen av Europas bilpark. Enligt Aceas siffror är 36 procent av bilarna i EU åtta år eller äldre. Om dessa byttes ut mot nya bilar skulle utsläppen från personbilarna minska med 4,5 procent.

Acea skriver i ett pressmeddelande att trycket på bilindustrin har blivit avsevärt mycket större den senaste tiden. Den kraftiga lågkonjunkturen sägs försvåra övergången mot miljövänliga bilar i Europa. Förmånliga lån från EU till bilindustrin är därför nödvändiga.

Aceas lånebegäran verkar dock redan ha fått avslag. En källa inom EU-kommissionen säger till Automotive News Europe att frågan inte ens behöver diskuteras då det skulle ta allt för mycket resurser från EU.

Läs mer