080701-kd-bensinskatt

Nu vill kd höja bensinskatterna

Kristdemokraterna har nu gjort en tvärvändning och föreslår en successiv höjning av bensinskatterna. Partistyrelsens förslag till en ansvarsfull miljöpolitik innebär att man går emot det två år gamla vallöftet om sänkta drivmedelsskatter.

När kristdemokraternas riksting samlades i dagarna fattades ett beslut som kan sticka i ögonen på många väljare. Rubriken för dagordningen var: Partistyrelsens förslag till en ansvarsfull miljöpolitik. Det mest omdiskuterade förslaget skulle bli det som gick ut på en successiv höjning av koldioxidskatten för fossila bränslen. Flera av delegaterna påminde om det vallöfte om sänkta skatter man gav för två år sedan.

Efter att ett flertal talare varnat för att höjd skatt får dramatiska konsekvenser för dem som bor och arbetar där det inte finns tillgång till allmänna kommunikationer, ändrade partistyrelsen sitt ursprungsförslag. I det nya förslaget ska skatterna utformas så att särskild hänsyn tas till boende och företagare i glesbygd. Efter den ändringen gick förslaget igenom utan rösträkning. Det sades dock inte i detalj hur den särskilda hänsynen ska tas till glesbygden. Kristdemokraternas förslag är alltså att det även i fortsättningen ska var möjligt att bo och arbeta i glesbygd även om man är beroende av bilen.

Partiledaren Göran Hägglund påtalade samtidigt att han inte har för avsikt att inom den närmaste tiden driva för att skatterna ska höjas. Hägglund går på samma linje som statsminister Fredrik Reinfeldt, som i början av juni förklarade att det inte finns något behov av höjda drivmedelsskatter inom den närmaste tiden. De dramatiska höjningarna av bensin- och dieselpriserna anses tack och lov vara tillräckliga.

Läs mer