Ny app gör polisen mer effektiv i trafiken

Inom polisen har man utvecklat en mobilapp som effektiviserar arbetet ute på vägarna. Med appen kan poliserna snabbt få fram status på både bil och förare.

https://youtu.be/zMlHN3loTik

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Polisen gör en satsning på mobila tjänster och som ett resultat av den har appen mPMF utvecklats. mPMF står för ”Polisens multifråga i mobilen”.

Appen är utvecklad för att effektivisera polisens arbete. Om exempelvis en polis stoppar en bil kan denna med hjälp av mPMF-applikationen i mobiltelefonen snabbt få fram uppgifter om både bil och förare och på så vis se om fordonet har körförbud eller om föraren exempelvis är efterlyst. Bland all information om fordon och förare som dyker upp på mobilens skärm finns även den uppslagna personens passfoto. Det möjliggör en enkel och smidig kontroll av att personen verkligen är den som han eller hon påstår sig vara.

Appen snabbar upp processen som annars vanligtvis innehåller krångliga tillvägagångssätt, bland annat via radiooperatören där det ibland kan vara kö.

mPMF-appen kan i framtiden innehålla fler användbara funktioner som underlättar polisens arbete ute i fält. Det finns ett behov av att kunna ta bilder som omedelbart laddas upp till polisens servrar och sedan ska kunna användas i olika sammanhang, exempelvis i utredningar. Man har också idéer om att i framtiden kunna skanna körkort direkt i appen och även utfärda fortkörningsböter. En chattfunktion finns också med i planeringen.

Målet är att alla poliser i yttre tjänst ska ha tillgång till de nya mobiltjänsterna.