Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Ny app övervakar och rapporterar medtrafikanter

Fortkörning och 20 andra trafiköverträdelser ska kunna spelas in av medtrafikanter och skickas direkt till polisen med en ny app som snart lanseras i Storbritannien. 

En ny app med vilken man kan rapportera medtrafikanters lagöverträdelser ska snart lanseras i Storbritannien. Med mobiltelefonen monterad i en hållare spelar den in det som händer framför bilen i 30 sekunder, sedan raderas den inspelade filen för att inte filerna ska ta för mycket utrymme av mobiltelefonens minne.

Sker en överträdelse kan man dock med ett knapptryck skicka och lagra filen i polisens portal på under en minut. 21 olika företeelser som fortkörning, rödljuskörning, inte använda blinkers eller att hålla på med mobiltelefon under körning finns förprogrammerade i appen. Appens skapare, Oleksiy Afonin, har samarbetat med polisen för att säkerställa att det inspelade materialet håller i en rättsprocess. 

Säkerhetsorganet Road Safety GB välkomnar appen och hoppas att bilförare ska köra korrekt när de vet att de granskas av andra.

Appen heter dashcamUK och ska lanseras under maj månad.