Foto: Fill

Ny app vill bli parkeringsplatsernas Airbnb

Startup-företaget ApParkingSpot vill göra det lättare att hitta lediga parkeringsplatser. Idén är en app som fungerar på samma sätt som Airbnb: hyr ut din parkeringsplats under tider då den ändå är ledig.

Airbnb har blivit en stor succé med sin enkla uthyrning av boenden. Med ett enkelt knapptryck kan Airbnb:s appanvändare hyra ut eller hyra en bostad.

Nu vill svenska startupen ApParkingSpot anamma den idén – men använda den på p-platser istället.

ApParkingspot samlar alla lediga parkeringsplatser på ett ställe, nämligen i en app så att alla användare i realtid kan se var det finns en ledig p-plats. Inget letande behövs med andra ord.

Både privatpersoner och företag kan hyra ut sina p-platser, och den som hyr ut har möjlighet att schemalägga uthyrningen, exempelvis efter kontorstid. På så vis finns det möjlighet för den som vill hyra en parkeringsplats att boka en p-ruta i förväg.

För att appen ska kunna känna av vilka platser som är lediga håller personerna bakom tjänsten just nu på och tar fram ett sensorsystem kallat Autosence detection system, ASDS, som håller reda på hur många bilar som just nu står parkerade och skickar information till appen när en p-plats är ledig. Systemet kan även känna av om någon står olovligen på p-platsen.

ASDS-systmet är dock inte CE-märkt och industrialiserat ännu och därför inte lanserat.

Sensorsystemet testas just nu tillsammans med Lunds kommunala parkeringsbolag och Riksbyggen.