Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Aston Martin LagondaAston Martin LagondaAston Martin Lagonda
Aston Martin Lagonda Foto: Illustration: Erik Andrén

Ny Aston Martin Lagonda redan i sommar

Kantiga fyrdörrars lyxsedanen Aston Martin Lagonda, som vände många blickar under 1970- och 80-talen, är på väg att få en uppföljare. Premiären ska ske redan i sommar.

Aston Martin Lagonda Concept från 2009Aston Martin Lagonda Concept från 2009Aston Martin Lagonda Concept från 2009
Aston Martin Lagonda Concept från 2009

Sedan Aston Martin tog över varumärket Lagonda i slutet av 1940-talet har ett antal exklusiva modeller. Till skillnad mot vanliga Aston Martin har Lagonda nästan alltid haft fyra dörrar. Senast i raden av serieproducerade modeller var kantiga 80-talsikonen Aston Martin Lagonda (tillverkad 1976–1989). Sedan dess har namnet endast prytt konceptbilar, senast en fyrsitsig suv från 2009.

Senaste serieproducerade modellen av Aston Martin Lagonda. Nedlagd 1989.Senaste serieproducerade modellen av Aston Martin Lagonda. Nedlagd 1989.Senaste serieproducerade modellen av Aston Martin Lagonda. Nedlagd 1989.
Senaste serieproducerade modellen av Aston Martin Lagonda. Nedlagd 1989.

Nu ska det dock bli ändring på det. En ny Lagonda har sedan ett bra tag ryktats vara på väg. Skissen ovan, som är baserad på spionbilder, bör ligga nära det färdiga resultatet. Designen är relativt tydligt inspirerad av 1980-talets Lagonda.

Uppgifter inifrån Aston Martin säger också att bilen förmodligen begränsas till en upplaga så liten som under 100 bilar. Anledningen till det är att det är Aston Martins specialbyggnationsavdelning som har hand om konstruktionen, vilket gör att produktionen kommer ske i stora drag för hand, och att bilen därför kommer byggas i långsam takt, och få ett högt pris.

Under skalet, som ska tillverkas i kompositmaterial, kommer en hel del att delas med Aston Martins enda fyrdörrarsmodell i dag – Rapide. 5,9-liters V12 med runt 600 hästkrafter, men till skillnad från Rapide (som har sex växlar) en åttaväxlad automatlåda.

Premiären då? Ja, uppgifter gör gällande att den ska ske så snart som senare i sommar. Väntan behöver med andra ord inte bli alltför otålig.