Ny Audi A8 kommer nästa år

Nu börjar det dra ihop sig tills nästa generation av Audis flaggskepp A8 lanseras. Audi meddelar de att den kommer under nästa år.

Audi har hamnat lite på efterkälken då de två huvudkonkurrenterna Mercedes och BMW redan har nya generationer av sina flaggskepp på marknaden. Bilar som får A8 att kännas gammal och grå, något som är fullt förståeligt då nuvarande tredje generationen A8 snart har sju år på nacken. Men snart blir det ändring på det.

Under företagets pågående bolagsstämma meddelar vd Rupert Stadler att den helt nya generationen A8, D5, kommer att lanseras under 2017. Officiell premiär väntas bli under bilsalongen i Genève i mars nästa år.

Audi avslöjar också att det kommer att bli deras första produktionsbil som kommer att ha självkörande teknik, eller Piloted Driving som Audi kallar systemet. Den kommer dock inte att vara helt självkörande, men ska i alla fall klara av hastigheter i upp till 60 km/h på motorväg. Det vill säga vid exempelvis kökörning.

Nya A8 kommer även att vara den första bilen som helt designats av Marc Lichte, och således kan vi förvänta oss att den kommer att få ett utseende som påminner om konceptbilen Prologue som visades under bilsalongen i Los Angeles 2014, och som visas på bilden ovan.

Den kommer att baseras på MLB Evo-plattformen och vi kan förvänta oss att den kommer att vara åtminstone 200 kg lättare än nuvarande utgående generation. Gällande motorer vet vi att den kommer att få en nyutvecklad W12 på 6,0 liter med dubbelturbo och cirka 600 hästkrafter, alltså samma motor som även sitter i Bentley Bentayga. Övriga motoralternativ avslöjas dock inte i nuläget, men troligtvis kommer någon av dem att utrustas med e-turbo som nyligen lanserades med nya SQ7 TDI.

Gällande teknik i kupén kan vi förvänta oss en uppsjö av OLED-skärmar, en lång rad säkerhetssystem och infotainmentsystem som styrs med gester i luften, liksom nya BMW 7-serie erbjuder.