Audi RS4 Avant

Ny Audi RS4 Avant kan vi förmodligen glömma

Om du går och väntar på att en ny Audi RS4 Avant ska släppas så går du med stor sannolikhet och väntar helt i onödan. Det senaste är att RS4 offras för att lägga allt krut på nya RS6.

Ända sedan tillverkningen av senaste generationen Audi RS4 upphörde för fyra år sedan har snack och rykten om en ny generation varit i fokus. Ibland har vi nåtts av uppgifter som sagt att det inte blir en ny RS4, ibland har vi fått reda på att en RS4 blir av trots allt. Under våren 2011 fick vi även se en maskerad RS4 Avant pressas på Nürburgring, åtminstone såg det ut att vara en ny RS4 Avant sett till typiska RS-detaljer så som front och ändrör.

 Nu nås vi av helt nya uppgifter om att det inte blir en ny generation RS4 baserad på senaste A4:an, eller generation B8 som insatta gärna kallar den. En RS4 i sedanutförande har vi redan förstått inte är aktuell med tanke på att RS5 kan sägas ha ersatt den, men kombiversionen Avant i RS-utförande förväntade sig nog de flesta. Hur det blir med den saker återstår att se för enligt amerikanska Car and Drivers tyska korrespondent Jens Meiner har Audi avslutat utvecklingen av RS4 Avant för att i stället lägga allt fokus på en ny generation RS6 som förväntas få samma dubbelturbo-V8 som sitter i S6, S7 och S8. Dock inte med effektsiffran 420 hästkrafter som i S6 och S7 och inte heller med 520 hästkrafter som i S8, utan med hela 580 hästkrafter och på så vis knäcka nya BMW M5 med 560 hästkrafter. RS6 förväntas som vanligt komma i både sedan- och kombiutförande, något bara ”effektsvaga” Mercedes E 63 AMG med 525 hästkrafter kan matcha.

 Alla som trodde att en ny Audi RS4 Avant skulle visas upp på Genèvesalongen i vår ser nu ut att få inleda det nya året i besvikelse. Men inget är hugget i sten ännu.