Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny Audi TT som koncept till Tokyo?

Näst på tur bland de stora internationella bilsalongerna står bilsalongen i Tokyo, som inleds om ungefär en vecka. Enligt senaste rykten, påspädda av en läckt skiss, kan ett av huvudnumren på salongen bli en ny Audi TT.

Bilsalongen i Tokyo är en av de större internationella bilsalongerna. Kanske inte riktigt av samma dignitet som Frankfurt, Paris eller Detroit, men stor nog att allt som oftast innehålla en uppsjö världspremiärer. Självklart är det de japanska märkena som lägger störst vikt vid salongen, men spännande nyheter kan dyka upp även hos andra tillverkare. En av dessa är Audi, som vi redan vet kommer att visa nya A1 Sportback. Kanske kan dock ännu en världspremiär rymmas i Audimontern, en ny Audi TT.

Upphovet till spekulationerna är en skiss som har läckt ut via den holländska webbsidan AudiBlog. Skissen, som du kan se ovan och som verkar påfallande fabriksmässig, visar en förmodad ny Audi TT rakt bakifrån. I skissen kan vi se designelement från flera av de senaste årens konceptbilar från Audi, så som Quattro Concept. Även om kanske Tokyo, med tyska Audi-ögon sett, verkar som en ovanlig plats för en så pass stor premiär så ska vi komma i håg att Tokyo var platsen när konceptet Shooting Brake, som förhandsvisade nuvarande TT, presenterades 2005. Ifall något visas i Tokyo i år är också chansen stor att det är just ett koncept, och inte den färdiga bilen.

Vad gäller kommande TT, är tanken, enligt vad vi erfar, att modellen ska ta ett steg uppåt i modellprogrammet. Detta dels för att hamna närmare rivaler som Mercedes SLK och Porsche Boxster, dels för att ge större plats i modellprogrammet för en kommande liten sportbil, i form av Audi R4, eller en liter roadster baserad på Volkswagens Bluesport-koncept. Självklart kommer nästa TT att få (behålla) fyrhjulsdrift, men vad gäller motoriseringen är tanken att sen starkare biturbomatad tvålitersmotor ska placeras i den nya modellen. Denna ska, enligt vissa källor, kunna ge upp till 300 hästkrafter. Även en helt elektrisk version sägs vara under utveckling.

Första generationen Audi TT kom 1998, och fick leva till det att dagens modellgeneration, alltså den andra i ordningen, presenterades 2006. Om någon ny TT verkligen presenteras i Tokyo kan vi tidigast få stifta närmare bekantskap med den under nästa år.