Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford GT HeritageFord GT HeritageFord GT Heritage
Ford GT Heritage Foto: © 2012 Ford Motor Company .© 2012 Ford Motor

Ny Ford GT verkar vara på gång

Om två år är det ett halvt sekel sedan Ford plockade första segern i Le Mans 24-timmars. Det jubileet tänker Ford inte missa, därför är en efterträdare till supersportbilen GT på gång.

En klassisk Le Mans-vinnare är Ford GT40. Första vinsten i det tuffa 24-timmarsloppet plockade bilen, med nyzeeländska förarna Bruce McLaren och Chris Amon, hem 1966. GT40 lyckades därefter ta hem vinsten även nästkommande tre år.

Ford GT40 ligger i täten under Le Mans.Ford GT40 ligger i täten under Le Mans.Ford GT40 ligger i täten under Le Mans.
Ford GT40 ligger i täten under Le Mans.

Denna smått storslagna motorsportperiod vill Ford uppmärksamma när det 2016 är 50 år sedan första Le Mans-vinsten. Ford har nämligen, enligt flera amerikanska motortidningar, långt gångna planer på att presentera en ny GT om två år. Med andra ord en uppföljare till den Ford GT som tillverkades i drygt 4 000 exemplar under knappt tre år med start 2004.

Den bilen hade en mittmonterad 5,4-liters V8 på 558 hästkrafter som skickade iväg den från 0-100 på strax under fyra sekunder och som toppade 330 km/h.

GT-uppföljaren ryktas få en 5,2 liter stor V8 med en bit över 600 hästkrafter. Motorn kommer återigen att vara mittmonterad.

En långloppsanpassad version finns också med i planerna. Med en förmodad 3,5-liters EcoBoost-V6:a ska den försöka återupprepa originalets framgångarna – seger på Le Mans.

På stora bilden ovan ses Ford GT Heritage som var en vanlig GT med klassisk Le Mans-dekalering. Lilla bilden ovan är originalet, Ford GT40 från 1960-talet. Nedan har vi ett bildgalleri med Ford GT från 2006 samt ett fantastiskt bildgalleri med Le Mans-klassikerna Porsche 917 och Ford GT40 sida vid sida. Det är Teknikens Världs Linus Pröjtz som har kört bilarna samt fotograferat (inte på samma gång).