Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Ny forskning: Förare av dyra bilar är sämst

En amerikansk undersökning har analyserat bilförares vilja att stanna för fotgängare. Beteendet beror inte på fotgängarens hudfärg eller på bilmärke utan på bilvärdet.

Forskarna ville undersöka bilförares olika vilja att stanna för olika fotgängare. Fyra olika fotgängare utgjorde experimentets marktrupper. En svart kvinna, en svart man, en vit kvinna, en vit man. Dessa skickades ut till ett övergångsställe i Las Vegas.

När en bil körde förbi en markering 200 meter från övergångsstället började fotgängaren röra sig och satte ner minst en fot på vägbanan samtidigt som de försökte få ögonkontakt med föraren. För att inte kläderna skulle påverka utslaget hade alla försökspersoner på sig en röd t-shirt.

Enligt lagboken borde 100 procent av förarna stanna – så är trafikreglerna i Nevada. Men resultatet var generellt sett ganska bedrövligt. Bara 129 bilar av 461 – 28 procent – stannade för fotgängarna. Något färre förare stannade för män än för kvinnor. Något färre stannade för svarta än för vita, men skillnaden avseende hudfärg och kön var så små att de inte var statistiskt säkerställa.

LÄS MER: Rockmusik gör dig till en dålig förare

Den stora skillnaden som gick att utläsa grinade sig på bilens pris. Förare av billiga skrotbilar stannar för fotgängare, de som kör en ny lyxbil struntar i det. Mer exakt är det så att sannolikheten att föraren stannar för fotgängaren blir tre procent mindre för varje 10 000 kronor (1 000 dollar) som bilen ökar i värde.

Det handlar alltså inte bara om märke. Det är mer sannolikt att förare av en gammal risig Mercedes stannar än att föraren i en ny Toyota Prius gör det.

Forskarna blev inte överraskade. Välstånd ger en känsla av överlägsenhet enligt många rapporter och det kan vara den känslan som får förarna att inte stanna vid övergångsstället, skriver forskarna i tidskriften Journal of Transport & Health.

Bilden till denna artikel är hämtad från Teknikens Värld nummer 5/2017 där vi kör Bentley Bentayga mot Dacia Duster