Ny franskjapansk transportbilstrio slog till i krocktest

EuroNCAP har varit snabbare än någonsin. Det är bara två veckor sedan Citroën, Peugeot och Toyota presenterade transportbilssyskonen Spacetourer, Traveller och Proace. Nu har de krocktestats och det gick riktigt bra.

https://youtu.be/6lfV8O3Qsg4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I EuroNCAP:s kategori ”Skåpbil & minibuss” är det ingen munter läsning. Merparten av de krockade transportbilarna och familjebussarna i klassen har nått upp till låga tre stjärnor. Renault Trafic var till och med så dålig att den fick två stjärnor av fem möjliga under 2012. Modellen krocktestades i år igen, efter att ha uppdaterats, och fick tre stjärnor, inte imponerande men ändå glädjande eftersom krocktesterna har blivit tuffare sedan 2012.
Två modeller sticker ut lite extra, i positiv bemärkelse – Ford Transit och Mercedes V-klass. Båda fick högsta betyget fem stjärnor, förstnämnda under 2012 och sistnämnda under 2014. De  båda modellerna har varit ensamma med full pott under flera år.

Citroën Spacetourer fick högsta krocktestbetyg.

Tills nu, för i dag har Euro NCAP krocktestat den nya transportbilstrion Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller och Toyota Proace. Maximala fem stjärnor delades ut till alla tre som av förklarliga skäl, de är ju syskonmodeller, fick exakt samma poängutdelning i respektive delmoment. 87 av 100 poäng i vuxenskyddet, 91 av 100 i barnskyddet, 64 av 100 i fotgängarskyddet samt 78 av 100 i säkerhetsassisterande system.

Peugeot Traveller fick högsta krocktestbetyg.

Så nu äntligen har du som är ute efter en ny transportbil en något större flora att titta på om det är säkerhet du vill ha, vilket vi hoppas du vill. Fem transportbilar totalt har fått högst betyget där ovan nämnda trio är säkraste korten med tanke på att de genomgått de tuffaste krocktesterna.

Läs vidare om respektive modells krocksäkerhetsbetyg via följande länkar:

Citroën Spacetourer

Peugeot Traveller

Toyota Proace

I filmen ovan får vi se endast Peugeot Traveller, Euro NCAP har inte bemödat lägga ut filmer på de två övriga med tanke på att bilarna beter sig likadant.

Toyota Proace fick högsta krocktestbetyg.