Parkzwischenfälle managen: Diebstahl-Warnanlage sendet Mitteilung bei ParkremplerManaging Parking incidents: theft warning system sends a message in case of parking damage Foto: Mercedes

Ny funktion från Mercedes meddelar ägaren om bilen blivit påbackad

I mars blev Mercedes C-klass facelift officiell och under våren började den uppdaterade modellen säljas i Sverige. Men visste du att en av nyheterna med modellen är en funktion som låter meddela föraren om bilen råkar ut för en parkeringsskada?

Det är danska FDM som gjort oss uppmärksamma på den nya tekniken som vi inte skrivit om förut.

Funktionen kallas Parking damage notification (fritt översatt till "parkeringskadepåminnelse") och är ett tillval som ingår i Mercedes stöldskyddspaket Anti-theft alarm-system, ATA.

Enkelt förklarat kan systemets sensorer känna om bilen blir påbackad eller om någon försöker släpa iväg fordonet. Sensorerna är mycket känsliga, kan upptäcka små rörelser, bestämma tidpunkt för kollisionen, och till och med bestämma var bilen blivit träffad någonstans – exempelvis vis om kollisionen skett ”höger fram” eller ”vänster bak”.

Systemet är kopplat till ägarens Mercedes me-app som får informationen i form av ett meddelande inom några sekunder. Skulle föraren av någon anledning missa meddelandet i appen, visas även informationen på en av bilens infotainmentskärmar nästa gång den startas.

”Parking damage notification”-funktionen togs i bruk under årets andra kvartal.