Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny Honda S2000 lär aldrig bli av – på grund av suv-fokus

En Honda-chef säger att en efterträdare till omåttligt populära S2000 aldrig kommer att bli av. Anledningen är kundernas nya fokus; suvar och crossovers.

Mellan 1999 och 2009 tillverkade Honda en roadster som inte bara hyllades under sin livstid utan också har saknats sedan den gick ur tiden. S2000 hette modellen som sedan nedläggningen både har ryktats återuppstå, ”bekräftats” komma och till och med visats upp som konceptbil. Men så ser det inte ut att bli, åtminstone inte om vi ska tro Hayato Mori, produktchef för Honda Kanada, som AutoGuide har varit i kontakt med.

Han berättar att på grund av rådande köpklimat bland kunderna, som har fokuset inställt på funktionella suvar och crossovers, blir mindre cabrioleter och roadsters, som inte alls är lika funktionella och praktiska, aldrig lönsamma. Det kostar helt enkelt för mycket att utveckla och hålla en S2000-efterträdare vid liv, inte minst med tanke på dagens rigorösa säkerhetskrav. Man tror att det är samma anledning som håller tillbaka en ersättare till Nissan 370Z, en modell som dock sägs vara under utveckling trots ett segment som blivit allt svagare de senaste åren.

Hayato Mori säger också att verkliga prestandabilsentusiaster i dag hellre tittar på mer praktiska modeller så som Honda Civic Type R framför exempelvis S2000.

Det ska dock tilläggas att Honda arbetar på en lillebror till NSX. Den finns i nuläget enbart i den virtuella tevespelsvärlden och det är föga troligt att den tar klivet ut till den riktiga verkligheten.

Sist men inte minst avslöjar Mori för AutoGuide att han stödjer uppropet #savethemanuals, det vill säga han vill fortsatt se manuella lådor i bilar. I dag går utveckling allt mer åt automatiskt växlade bilar.

På bilden ovan ses en Honda S2000 Ultimate Edition från 2009.