080618-honda-hybr-insight
080618-honda-hybr-insight Foto: Honda / Wieck

Ny Insight ska utmana Prius

När Honda ska ta en del av hybridkakan från giganten Prius kan det gamla namnet Insight återupplivas. Hondas svårt försenade Prius-rival tros nu vara mycket när en lansering.

Då Toyota haft sådana enorma framgångar med Prius kan man nästan förlåta de som glömmer bort att Honda faktiskt var först ut med en bensin/el-hybrid på den nordamerikanska marknaden. Av olika orsaker gick det dessvärre mindre bra för Hondas lilla hybrid, Insight fick inte alls samma genomslagskraft som Prius ett par år senare. Till Hondas stora förtjusning är dock Insight-namnet fortfarande positivt laddat. Därför överväger man nu att sätta det begagnade namnet på den helt nya hybridmodell som förväntas komma inom kort.

Hondas nya Hybrid ska gå i direkt klinch med Toyota Prius. I motsats till original-Insight får den nya bilen en mer användbar femdörrarskaross, samtidigt som det fortfarande ska synas tydligt att det rör sig om en bil med gröna ambitioner. Drivpaketet kommer troligtvis att hämtas direkt från Civic Hybrid. Det innebär att nya Insight får en 1,3-liters bensinmotor på 94 hästkrafter som paras med en elmotor på 15 kW. För att priset ska hållas nere används med all säkerhet nickel-metallbatterier som ska lagra energin.

Alla uppgifter tyder på att Hondas nya Hybrid kommer att bli något av ett budgetalternativ till Toyota-koncernens förhållandevis dyra hybrider. Om Honda bara har vett nog att hålla fast vid den linjen ända tills det är dags för produktion kan nya Insight bli en svår nöt för Prius. När det i januari nästa år är dags för debut på Detroitsalongen vet vi med all säkerhet hur bilen ser ut och kanske även vad den går för. På nästa års Detroitsalong ska passande nog även nästa generations Toyota Prius presenteras, därefter är det upp till kamp för de båda japanerna.

Provkörning