Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Ny Kia Carnival kommer i sommar

Kias långkörare till MPV blir en GUV i och med en fjärde generation. Premiär i sommar för nya Carnival, men hit lär den knappast dansa sig. 

Minns du modellen Carnival? Kias giv i det så förut så populära MPV-segmentet. I sommar kommer en ny generation, den fjärde i ordningen sedan 1998, och nu visar man ett smakprov på bilen.

Framtill ser vi Kias typiska tigernos kantad av svepande LED-strålkastare och längs sidorna noterar vi stora glasytor. Modellen för vidare modellens arv och riktar sig till unga aktiva familjer med sin flexibilitet, design och sitt nytänkande.

Första generationen Kia Carnival kom 1998.Första generationen Kia Carnival kom 1998.Första generationen Kia Carnival kom 1998.
Första generationen Kia Carnival kom 1998.

Tiden verkar dock ha kommit i kapp även Carnival då Kia nämner att bilen har suv-inspirerad design och presenterar den som en "Grand Utility Vehicle".

Två miljoner exemplar av modellen har sålts världen över sedan start men här i Sverige lär det inte bli någon karnivalstämning i Kias saluhallar i och med den nya versionen. Modellen lär inte ens komma hit då segmentet kan betraktas som dött. 2011 var sista året Carnival såldes i landet, totalt blev det 69 exemplar det året.

LÄS MER: Ford C-Max läggs ned

Modellen klarade sig bra i vår duell mot Ford Galaxy 2006. Den var rymligare, hade högre komfort och var billigare inköp men föll på sämre driftsekonomi.

Nya Carnival ska komma ut på den Sydkoreanska marknaden under det tredje kvartalet 2020 och sen ta sig an andra, vilka preciseras dock inte. Carnival heter Sedona på vissa marknader.