Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080527-nya-audi-v6-tfsi
080527-nya-audi-v6-tfsi
080527-nya-audi-v6-tfsi
080527-nya-audi-v6-tfsi

Ny kompressormatad V6 från Audi

Nya uppgifter berättar att Audi kommer att lansera en ny bensin-V6 under andra halvan av 2008. Med kompressor blir vridet på låga varv enormt och trelitersmaskinen sägs få upp till 330 hästkrafter.

Det är motorsajten Motor Authority som har fått information om att Audi tänker lansera en ny V6-motor med kompressor, troligtvis med start i nya A4, i slutet av innevarande år.

Anledningen till att de valt kompressor i stället för, som många andra tillverkare, turbo, är på grund av vridmomentkurvan. Medan en turbo kickar in först vid högre varvtal så har kompressorn fördelen av att ge kraft redan vid låga varv. Att tillverkarna trycker ner turboaggregat och kompressorer i motorerna är för att uppnå högre effekt samtidigt som förbrukningssiffrorna inte skenar iväg.

I den här versionen, som är på tre liter, uppnås maxvridet på 420 newtonmeter redan vid 2 500 varv per minut. Motorns effekt är inte känd ännu, men någonstans mellan 290 och 330 hästkrafter kommer den att leverera. Eventuellt att det kan bli två olika motorer med olika effektuttag.

Kompressorn som används är en i sammanhanget liten och lättplacerad sak och kommer från Eaton. Den får plats mellan de två cylinderbankarna. Trots att det inte handlar om någon turbomotor påstås beteckningen ändå bli TFSI för att inte behöva introducera fler motorbeteckningar, det finns ju redan en djungel av dem.

Inga uppgifter om förbrukningssiffror finns ännu, men enligt källor har ingenjörerna på Audi avslöjat att motorn kommer att vara betydligt snålare än motsvarande motor i dag, det vill säga bensin-V6:an på 3,2 liter med 255 hästkrafter 330 newtonmeter (bilden ovan). Den drar 0,95 liter per mil.