Ny lag – böter följer med bilen vid köp

På väg att köpa begagnad bil? Se upp så att bilen inte har obetalda böter, de kan nämligen följa med på köpet, efter det att en ny lag trädde i kraft första juli.

Från första juli i år följer parkeringsböter, trängselskatt och fordonsskatt med bilen i stället för den person som vid tillfället ägde den, detta på grund av en ny lag som ska hindra så kallade bilmålvakter – som äger många fordon men inte brukar dem.

Problemet blir dock att den som köper en begagnad bil nu, på köpet, kan få stora obetalda skulder. Detta innebär bland annat att en kommun kan ha rätt att flytta bilen tills alla skulder är betalda om du parkerar fel, eller att Kronofogden kan komma att beslagta bilen för att få skulderna betalda.

För att undvika att köpa en bil med stora skulder kan du ta reda på bilens skuldsaldo genom att ringa till Transportstyrelsen. I ett uttalande till Sveriges Television säger dock Jennifer Troëng på Transportstyrelsen att uppgifterna i skuldsaldot kan vara missvisande. ”Det är en ögonblicksbild, och nya skulder kan tillkomma snabbt”, säger hon, ”det bästa är att fråga säljaren direkt”.

Transportstyrelsen skriver också, i ett pressmeddelande, att man befarar att många bilköpare riskerar att hamna i bekymmer med den nya lagen. ”När man ska lösa ett samhällsproblem med en lag så kan det få konsekvenser på annat håll”, säger Jessica Troëng. Myndigheten utlovar dock att så långt det är möjligt försöka stödja bilköpare som hamnat i krångliga situationer.