Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Supersportbilen Evija delar design med nya bilen som visas sommaren 2021.
Supersportbilen Evija delar design med nya bilen som visas sommaren 2021.
Supersportbilen Evija delar design med nya bilen som visas sommaren 2021.
Supersportbilen Evija delar design med nya bilen som visas sommaren 2021.

Ny Lotus klar till sommaren – kan ersätta tre modeller

En ny Lotus ska vara klar till sommaren. Modellen ska börja byggas England nästa år och den nya bilen kan komma att ersätta hela dagens modellprogram med Elise, Exige och Evora.

Lotus har nyligen skrivit avtal med Alpine om att bygga en helt ny eldriven sportbil. Troligen får Lotus då tillgång till Geely-koncernens nya plattform för elbilar, SEA, och det pågår flera elbilsprojekt hos Lotus.

Men innan dess är det hög tid att ersätta dagens åldrande modellprogram. Elise har byggts i 25 år, Exige är fyra år yngre och Evora har funnits i 12 år. 

Alla de här tre bilarna kan komma att ersättas av den ny bilen som i alla fall i ett första skede kommer med en förbränningsmotor. 

Lotus sålde 1 378 bilar under 2020, fyra procent fler än under 2019. Men sedan Geely tagit över det brittiska varumärket finns det klart mer ambitiösa planer.

Nya bilmodellen ska erbjudas i ett par olika varianter med en prislapp på mellan 600 000 kronor och cirka 1,1 miljon kronor. Modellen ska visas till sommaren och börja byggas i Lotus fabrik i Hethel i östra England.

Tolv år gamla Lotus Evora kan bytas ut i sommar. Foto: Glenn Lindberg

Evija slutsåld

Första gången Lotus vd Phil Propham pratade om nya bilmodellen var våren 2020 då han också berättade att fabriken i Hethel byggs ut för att klara den nya produktionen.

Vissa designelement från eldrivna supersportbilen Evija ska användas och Lotus kommer inte att lockas in i det allt större suv-segmentet, som rivalerna Aston Martin och Lamborghini, utan hålla sig till att bygga renodlade sportbilar. Däremot lovade Propham att Lotus nya bilar ska vara användbara i vardagen vilket tyder på att Lotus väljer bort att bygga sportbilar för racerbanan.

Målsättningen är att snabbt nå en försäljning på cirka 5 000 bilar per år.

Lotus planerar också att bygga 130 exemplar av Evija till de kunder som redan lagt en beställning med handpenning och allt.