Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091020-toyota mark x
091020-toyota mark x
091020-toyota mark x
091020-toyota mark x

Ny Mark X från Toyota

Toyota Mark X kommer nu i ny förpackning med bland annat sportigare köregenskaper och bättre bränsleförbrukning. Tyvärr är det ingenting som vi nordbor får bekanta oss närmare med.

I Japan finns det en uppsjö bilmodeller som vi européer tyvärr aldrig får ta del av. En av dessa är Toyota Mark X som inför modellår 2010 kommer i nytt utförande och samtidigt berikas med en ny större motor.

Utseendemässigt har den gått från ett runt till ett lite mer stramt och mer kantigt uttryck. Men det är mer än så som nya Mark X bjuder på. Toyota lovar körglädje och prestanda, mycket tack vare bilens lägre tyngdpunkt, 20 millimeter bredare spårvidd, styrning som förmedlar mer vägkontakt än tidigare och, inte minst, den nya V6-motorn på 3,5 liter som ersätter den tidigare på 3,0 liter. Precis som tidigare finns det en mindre V6-maskin på 2,5 liter.

Bakhjuls- och fyrhjulsdrift finns att välja mellan liksom sexväxlad manuell låda samt sexstegad automatlåda. Sistnämnda är standard till 3,5-litersmotorn.

Hur snabb Mark X 350S med 3,5-litersmotor är från noll till 100 km/h berättar inte Toyota. De berättar däremot hur snabb Mark X 250G med bakhjulsdrift och 2,5-litersmotor är – 8,2 sekunder tar det från 0-100 km/h.

Bränsleförbrukningen uppger Toyota till 0,77 liter per mil för 250G med bakhjulsdrift och 0,98 liter per mil för 350S med bakhjulsdrift. De bakhjulsdrivna varianterna sägs bjuda på 15 procent bättre bränsleekonomi än vad som är ”japansk standard” för 2010.

Mark X kan fås i tre olika utförande – F, S och L Package. Sistnämnda är de vassaste utförandet och innehåller bland annat för versionen specifik front och grill, ratt och växelspaksknopp i trä, stolsvärme i framsätena, lättare insteg genom att ratt och förarstol automatiskt flyttas in/upp respektive bak.

Interiört kan man njuta av navigationssystem med HD-display, ett system som i de dyraste modellversionerna även inhyser TV-funktion. Parkeringsassistans med ultraljudssensorer i fronten hjälper föraren att komma rätt in i en parkeringsficka. Systemet berättar hur det ska vridas på ratten för att komma i rätt position.

I Japan kostar Mark X mellan motsvarande 183 000 och 292 000 kronor. Tyvärr är det en bil som vi aldrig kommer att få se i de svenska Toyota-hallarna. En Toyota likt denna på de svenska vägarna hade antagligen kunnat ”boosta” upp Toyotas tråkiga anseende här i vårt avlånga land.