Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny märkning av drivmedel i hela Europa

Från och med den 12 oktober 2018 införs en ny märkning av drivmedel inom EU, EEA samt ytterligare några europeiska länder. Märkningen kommer att finnas på såväl drivmedelspumparna som fordonen.

Att tanka rätt drivmedel är kanske inte alltid det lättaste. Det finns så många olika namn på ett och samma drivmedel. Exempelvis heter diesel gazole i Frankrike, gasolio i Italien, gasóleo i Spanien, nafta i Tjeckien, olej napędowy i Polen och motorin i Turkiet.

Men nu ska det bli lättare att välja rätt.

Senast den 12 oktober 2018 införs nämligen en helt ny märkning av drivmedel i alla 28 EU-länder, i EEA-länderna Norge, Island, Lichtenstein och Island samt i Makedonien, Serbien, Schweiz och Turkiet.

Den nya märkningen kommer att synas på alla drivmedelsstationer i form av symboler på drivmedelspumparna och dels på pumphandtagen. Alla nyproducerade fordon kommer också att märkas med korrekt symbol, exempelvis på insidan av tanklocket eller i anslutning till påfyllningsröret. Även nya bilars instruktionsböcker, inklusive elektroniska varianter, kommer att innehålla korrekt bränsletypssymbol. Befintlig märkning kommer att finnas kvar, nya märkningen blir ett (tydligare) komplement.

Märkningen kommer även att tydliggöras hos fordonsåterförsäljarna.

Följande typer av fordon omfattas av den nya EU-märkningen: personbilar, lätta och tunga lastbilar, bussar, mopeder, motorcyklar samt tre- och fyrhjuliga motorcyklar.

Märkningen utgörs av tre olika symboltyper innehållandes olika information. För att tanka med rätt bränsle i ett fordon är det bara att matcha symbolen på fordonet med symbolen på drivmedelspumpen/pumphandtaget.

Bensin

De tre symboltyperna är indelade i de tre drivmedelskategorierna bensin, diesel och gasformiga drivmedel.

Symbolen för bensin är en cirkel och innehåller bokstaven E följt av en siffra som anger maximal etanolhalt.

Diesel

Symbolen för diesel är en kvadrat och innehåller bokstaven B med en efterföljande siffra som betecknar maximala halten fettsyrametylester, FAME (exempelvis RME).

Dieselsymbolen kan även innehålla bokstäverna XTL som betecknar att drivmedlet är ett syntetiskt paraffiniskt dieselbränsle från exempelvis biomassa. I Sverige har vi i dag HVO100 som går under denna symbol.

Gasformiga bränslen

Symbolen för gasformiga drivmedel är en kvadrat ställd på högkant samt med beteckningen för vilket gasformigt drivmedel pumpen/fordonet ska tankas med. Beteckningen kan antingen vara CNG, LPG, LNG eller H2.

CNG (Compressed Natural Gas) avser i Sverige fordonsgas som kan vara biogas, naturgas eller kombinationer av dessa medan LNG (Liquefied Natural Gas) avser i Sverige flytande fordonsgas som kan vara biogas, naturgas eller kombinationer av dessa. LPG (Liquefied Petroleum Gas) avser motorgas och är ett gasolbränsle. H2 står för vätgas.

El

I framtiden kommer märkning för rena elfordon att tas fram för att underlätta vid laddning.