Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Ny Maybach på gång

Det forna lyxbilsmärket Maybach får nytt liv i och med en designstudie som presenteras senare i veckan. Redan nu visar man smakprov.

Mercedes blåser liv i det delvis avsomnade bilmärket Maybach genom att smygvisa bilder på en designstudie som ska presenteras under Pebble Beach Concours i Kalifornien kommande helg. I dag finns bara märket som en utrustningsnivå på lyxmodellen Mercedes S-klass, en bil vi på Teknikens Värld provkörde i nummer 23/2015.

Helt fristående tycks inte Maybach bli, skisserna visar tydligt att även Mercedesstjärnan pryder bilen. Till skillnad från tidigare modeller 57 och 62 är bilen som visas upp en tvådörrars coupé om än med gigantiska mått. Den väl utsträckta huven fullkomligt skriker förbränningsmotor men Mercedes har tidigare varit tydliga med att deras satsning på elmotorer kommer att genomsyra hela koncernen.

Även om bilen inte är något annat än en designstudie så ska den inspirera till en produktionsklar bil som kan debutera redan 2017. Den visar även ett nytt formspråk samt att koncernen har som ambition att skapa sig en sportigare profil.

Maybach köptes av Daimler-Benz 1960 men det skulle dröja till 2002 innan man presenterade bilmodeller under namnet. Maybach är historiskt sett även förknippat med motorer till pansarvagnar, tåg, flyg och industri. 2012 lades tillverkningen av bilmodellerna 57 och 62 ned.