Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny McLaren blickar bakåt med 570GT XP Green MSO Collection

Detaljerna gör helheten heter det ju. McLaren 570GT XP Green MSO Collection blickar bakåt i tiden med kulörerna grönt och brunt.

Tycker du att nya sportbilar är grälla i tonen och allt för historielösa? Då kanske denna specialbyggda McLaren 570GT från MSO, McLaren Special Operations, kan vara något?

Komfortinriktade 570GT presenterade i februari förra året och Teknikens Värld var på plats för att klämma på mittmotorsportbilen som har något så udda som en baklucka och under det ett utrymme för 220 liters bagage.

Versionen som presenteras nu blickar tydligt bakåt även om själva tekniken, med en V8 på 3,8 liter och 570 hästkrafter som hjärta, har lämnats orörd. Karossens kulör är XP Green – samma som hos den legendariska modellen F1 XP i longtail-utförande som byggdes för 20 år sedan.

Invändigt hittar vi en klassisk ljusbrun skinninredning med inslag av tidigare nämnda gröna kulör. Ett udda grepp är att inredningens kulör även går att finna exteriört på bilen – kolla in bakom framhjulen och längs bilens underkant.

Grönt var förr Storbritanniens racingfärg medan ljusblå var den franska och silver den tyska. En tradition som försvann när motorsporten blev allt mer kommersialiserad under slutet av 60-talet men som har snappats upp mer och mer – se bara på dagens Mercedes Formel 1-bilar.

McLaren Special Operations har som uppgift att skäddarsy bilar åt kunder och plocka fram små exklusiva kollektioner. Av bilen här byggs det bara sex exemplar för den brittiska, nederländska och tyska marknaden.

Originalet, eller i alla fall inspirationskällan, från 1997.

XP Green MSO Collection kostar 21 000 pund (cirka 226 000 kronor) extra mot en vanlig 570GT, det vill säga totalt omkring 2 027 000 kronor om du även kryssat för ett uppgraderingspaketet med bland annat fet stereo, backkamera, femekrade fälgar och lite annat.

I Teknikens Värld nummer 20/2017, som ligger på tidningshyllan till och med den onsdagen den 27 september, kör vi en öppen version av instegsserien i form av 570S Spider. Missa inte det!