Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071024-ibiza-ecomotive
071024-ibiza-ecomotive
071024-ibiza-ecomotive
071024-ibiza-ecomotive

Ny miljöbil – Seat Ibiza Ecomotive

Seat Ibiza Ecomotive visades på Frankfurtsalongen i september. Bilen, som är en optimering av Ibiza 1,4 Eco-TDI, släpper endast ut 99 gram koldioxid per kilometer och finns att beställa nu.

Inom tre områden har förbättringar skett för att skapa Seat Ibiza Ecomotive – bilens vikt, motor och transmission samt aerodynamik.

De standardmonterade 15-tumshjulen (med 195/55-däck) har på Ibiza Ecomotive ersatts av mindre hjul med däck i dimensionerna 165/70 R14. Detta har sparat 7,12 kilo i vikt och samtidigt minskat rullmotståndet med 24 procent. Detta medför också att det aerodynamiska Cd-värdet har minskat från 0,31 till 0,30.

Bilen väger endast 1 084 kilo och för att nå denna låga siffra har man bland annat plockat bort reservhjulet och ersatt det med en lagningssats. Tillvalslistan till bilen har dessutom minskat, utan att ta bort några av grundfunktionerna som till exempel luftkonditionering, sidokrockkuddar, ESP, elfönsterhissar och fjärrstyrt centrallås.

Motor och transmission har också setts över. Alla utväxlingsförhållanden har gjorts högre. Femte växeln är nu 25 procent högre och anses ändå inte vara en överväxel då toppfarten på 177 km/h nås på denna växel. Det är två kilometer snabbare än grundversionen av Ibiza Eco-TDI.

Motorns styrprogramvara har modifierats för att ge bättre termodynamiska prestanda som matchar bilens nya dynamik. Resultatet är en bränsleförbrukning på endast 0,38 liter per mil och 99 g/km i koldioxidutsläpp.

Nya mer miljövänliga Seat Ibiza Ecomotive, som ser ut precis som vanliga Ibiza, finns att beställa redan i dag och kostar 147 900 kronor.