Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny Mini John Cooper Works GP bekräftad

Även tredje generationen av Mini kommer i John Cooper Works GP-version. Men spekulanten får vänta. Länge.

Mini har alltid varit synonym med körglädje och ända sedan BMW blåste liv i modellnamnet 2001 har konsumenter efterfrågat prestandaversioner. Modellen har ett tungt arv att axla då den ursprungliga Minin, presenterad 1959, är intimt kopplad med racing och rally, då främst i sitt Cooper S-utförande.

Den som sitter och väntar på värstingversionen John Cooper Works GP av dagens Mini kan pusta ut, BMW-chefen Peter Schwarzenbauer har nu för brittisk media bekräftat att en sådan version ska komma i produktion.

– Den är en viktig del för varumärket och har fungerat bra tidigare så jag ser ingen anledningen till att den inte ska göra det i framtiden, säger han vidare.

Just ordet ”framtiden” är ett bra ordval i detta sammanhang. De tidigare generationerna av John Cooper Works GP kom 2006 och 2013, sex år efter att själva basmodellen gjort debut. Med det i åtanke borde nya John Cooper Works GP komma 2019, som brukligt ett år innan nästa generation av Mini presenteras.

De tidigare generationerna av John Cooper Works GP har erbjudit övertryck i form av kompressor eller dubbelturbo som gett 218 hästkrafter ur 1,6-litersmotorerna.

Bland annat har kolvar, cylinderhuvuden och kamaxlar bytts ut och bilarna har haft diffbroms, andra hjulvinklar och kosmetiskt utmärkt sig med grålackad kaross och givetvis en vinge på taket.

”Mycket snabbare men ändå lite bekvämare” var vår summering när vi körde den senaste upplagan av John Cooper Works GP.