Ny mobil i bil-lag om en månad

Om en månad, den första december, träder en ny lag i kraft som skärper kraven på användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning i bil. Men det är inte något totalförbud det handlar om. Vad tycker du?

Här kan du läsa mer om nya mobillagen som har trätt i kraft.

Användande av mobiltelefon vid bilkörning är en fråga som har stötts och blötts länge. Ett flertal undersökningar har inte lyckats påvisa någon ökad olycksrisk, medan flera andra visar på motsatsen. Oavsett vetenskapliga data tillhör Sverige ett av få länder i Europa där användningen fortfarande är tillåten.

Så kommer det fortsätta att vara, men reglerna skärps nu alltså gentemot tidigare. De nya reglerna som träder i kraft om en månad, den första december, innebär bland annat förbud mot att skriva sms samtidigt som man kör bil, enligt Hans Yngve Berg på Transportstyrelsen. Förare får, enligt den nya skrivelsen, ”vid färd på väg med motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.”

Förutom att sms:a med mobilen kan lagen också tillämpas på exempelvis att spela spel eller att mata in adresser i en GPS-navigator. Men det är alltså inget totalförbud det handlar om. Enligt Transportstyrelsen skulle användadet av modern teknik på rätt sätt exempelvis kunna hjälpa förare att tolka svåra trafiksituationer eller varna för faror.

Var gränsen går återstår dock att se, och en långsiktig plan för kommunikationsutrustning i bil, som Näringsdepartementet handhar, är tänkt att presenteras senast i april nästa år. Vad tycker du om de nya reglerna? Går de inte tillräckligt långt, eller går de kanske för långt, och att det räcker med dagens lagstifning? Diskutera nedan.