Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Ny modell från Alfa Romeo varje år till 2026

Alfa Romeo meddelar att de kommer att lansera en ny modell varje år fram tills 2026. Därefter är den endast eldrivna bilar som gäller.

Alfa Romeo har under flera år dragits med ekonomiska bekymmer och sedan januari i år ingår de i den nya jättekoncernen Stellantis. Det dröjde inte länge innan Stellantis vd Carlos Tavares satte näven i bordet och gav de krisande bilmärkena inom koncernen ett ultimatum – visa resultat inom tio år annars är det slut.
Nu meddelar Alfa Romeo att de under de kommande åren kommer att lansera en modelloffensiv men en ny modell varje år fram till 2026. Vi hade kunnat få se den nya modellen Tonale, mindre syskon till Stelvio, redan i år om den inte hade försenats. I april blev det klart att anledningen till förseningen beror på att Alfa Romeos nye vd Jean-Philippe Imparato ansåg att den helt enkelt var för dålig. Nu sägs det att Tonale blir först ut i den nya modelloffensiven med lansering i mars 2022 men det återstår att se. 

Efter Tonale står ytterligare en suv på tur som kommer att bli den minsta i modellflottan. Exakt vilka ytterligare nya modeller det kan röra sig om är i nuläget oklart men från 2027 kommer Alfa Romeo helt att ställa om till att bygga elbilar. För syskonmärket Lancia kommer dock omställningen att gå snabbare. I nuläget har Lancia endast en modell som bara säljs i Italien, lilla Ypsilon som lanserades redan 2011. I mitten av 2024 ska de lansera en ny helt eldriven småbil.