Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny olaglig mjukvara funnen hos Volkswagen – bilar tvingas återkallas

Dieselgate ser ännu inte ut att vara över. Tyska KBA har vid en kontroll upptäckt inte mindre än två olagliga utsläppsanordningar hos Volkswagen Touareg med Euro 6-klassade trelitersdieseln.

Drygt två år efter dieselgate-skandalen upptäcks det fortfarande nya fusk för att få bukt med bilars utsläppssiffror vid officiella mätningar. Det är tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, som säger sig ha hittat nya bevis för att Volkswagens stora suv Touareg med Euro 6-klassad dieselmotor på 3,0 liter inte kör med rent mjöl i påsen. KBA, som kom detta på spåren sedan Volkswagen meddelat dem om eventuella oegentligheter, har därför meddelat om en återkallelse av 57 600 Touareg av årsmodell 2014 till och med 2017, alltså inte de Touareg som sålts sedan i somras då de är av årsmodell 2018. Knappt hälften av de berörda bilarna rullar i Tyskland, omkring 2 500 i Sverige.

– Vi har inte fått underlaget från fabriken, så vi har ingen exakt siffra än. Vi vet hur många som sålts, men en del av bilarna kan ha blivit exporterade och en del importerade, så man kan inte riktigt likställa antalet med försäljningssiffran, säger Volkswagen Sveriges informationschef Marcus Thomasfolk till Expressen.

Enligt KBA rör det sig om två olagliga utsläppskontrollerande anordningar som har upptäckts. Dels upptäcktes en utsläppsminskande ”uppvärmningsfas” som aktiveras i motorn när Touareg körs på rullande landsväg i en steril miljö, men som sällan aktiveras vid vanlig körning på väg, och dels en manipulativ anordning på Touareg-modeller med SCR-avgasrening som går ut på att begränsa AdBlue-användningen under vissa förhållanden, något som är olagligt.

Reuters skriver att Volkswagen har anpassat produktionen av Touareg och att de tagit fram en ny motorstyrningsmjukvara som ska ersätta den som finns i de exemplar som återkallas. SCR-avgasreningen kommer även den att justeras för att hålla sig till reglerna.

Tidigare i år återkallades 22 000 Porsche Cayenne samt 24 000 Audi-bilar med 3,0-litersdieselmotorn. Motorn är i grunden en Audi-konstruktion.