Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Opel Astra har blivit elbil och utlovar en välisolerad kupé
2 AV 2

Ny Opel Frontera utmanar Dacia Duster

Gamla namn ska återanvändas när Opel/Vauxhall lanserar nya modeller. Frontera kan dyka upp redan nästa år – på en praktisk och rymlig bilmodell.

Att Opel är i begrepp att lansera en modell med det klassiska namnet Manta är klart sedan tidigare. Nu kan fler avsomnade modellnamn grävas fram när det ska lanseras nya bilmodeller. Det berättar märkets operativa chef Uwe Hochgeschurtz för brittiska AutoExpress även om fokus i intervjun ligger på Vauxhall som Opels bilar heter på de brittiska öarna. Namn som nämns i artikeln är Calibra, Rekord, Ascona, Monza, Frontera och Senator. 

En av de nya modellerna kommer 2024 och ska ersätta Crossland (lanserad 2017) och ska ha utrymmen och användarvänlighet som trumfkort. En budgetbil med tänkta konkurrenter som Dacias modeller Jogger och Duster samt Citroën C3 Aircross.

Den nya modellen kommer med största sannolikhet bygga på Stellantiskoncernens plattform CMP, samma som Opelmodellerna Corsa och Mokka. Gamlingen Crossland bygger på den gamla PSA-plattformen PF1. Därmed får Crosslands efterföljare tillgång till en rad olika motorer – även elditon.

Crossland började livet som Crossland X 2017.Crossland började livet som Crossland X 2017.Crossland började livet som Crossland X 2017.
2020 presenterades en uppdaterad version med Opels nya front.2020 presenterades en uppdaterad version med Opels nya front.2020 presenterades en uppdaterad version med Opels nya front.
1 AV 2
Crossland började livet som Crossland X 2017.
Foto: Harald Dawo / Adam Opel GmbH
2 AV 2
2020 presenterades en uppdaterad version med Opels nya front.
Foto: Opel

– Med efterföljaren till Crossland kommer vi att göra elektrisk körning tillgängligt i hela vårt modellprogram och ge våra kunder tillgång till utsläppsfri mobilitet i var och en av våra modeller, säger Uwe Hochgeschurtz. 

När tidningen pekar på att bara ett av de tidigare nämnda namnen passar på en suv kontrar chefen med:  

– Ni är som mina barn när de frågar om sina julklappar. Jag berättar inget för dem och de frågar om det är stort eller litet, svart eller vitt. Ni är smartare än mina barn ...

Det är alltså Frontera det handlar om. Gamla Frontera var en pionjär inom suv-segmenet och lanserades 1991 men var i grunden en Isuzu. Bilen byggdes i England vilket förklarar tidningens vurm för det hela. Här i Sverige levde Frontera en tämligen undanskymd tillvaro.