Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080822-chrysler-design080822-chrysler-design080822-chrysler-design
080822-chrysler-design Foto: Randall

Ny organisk design för Chrysler

Chrysler LLC har i dagarna utnämnt sin nye designchef – Ralph Gilles. Gilles har redan deklarerat sin ambition att ge Chrysler ett nytt designspråk. Chrysler ska bort från det kantiga och svulstiga och bilarna ska anta mer organiska och sexiga former.

I Sverige är Chryslerkoncernen relativt dåligt representerad. Den enda modellen som sålts i stora antal är familjebussen Voyager och Grand Voyager. På senare år har även Dodge försökt sig på en Sverigelansering, dessvärre med ganska blygsamt resultat. Det starkaste försäljningsargumentet har varit en egensinnig och kraftfull design. Men om man får tro Chryslers nye designchef, Ralph Gilles, är det slut på det nu. Enligt Gilles ska Chrysler frångå det designspråk som nådde sin kulmen med Dodge Nitro.

Gilles avsikt är att Chryslers bilar ska få mer organiska former. Som ett behövligt tydliggörande exempel tar han de tidigare koncepten Dodge Zeo – en eldriven sportbil, och den miljöinriktade Chrysler ecoVoyager. En annan prioritet för Gilles är att ”göra Chryslers bilar sexiga igen”. Exakt vad han menar med det är svårt att säga, förmodligen hade han lika gärna kunnat slänga ur sig vilken designklyscha som helst, ”dynamiska” till exempel. Något mer konkret är Gilles när han säger till Automotive News att Chryslers bilar ska ritas så att de blir gångbara i hela världen. Vi kan alltså vänta oss en något mer nedtonad design, till skillnad från dagens aggressiva och muskulösa former som ritats för USA-marknaden. Motivet bakom denna förändring ligger främst i att designteamet inte ska behöva göra dubbelarbeten, det vill säga anpassa en modell för flera olika marknader.

Läs mer

Provkörning