Ny Porsche Cayman kommer till Los Angeles

Nya Porsche Boxster blev officiell redan i januari, och visas på bilsalongen i Genève nu i mars. Någon indikation på när coupé-syskonet Cayman kan komma har vi inte haft – förrän nu!

Första Porsche Boxster kom 1997, men det skulle dröja ända tills det att modellen fick ett omfattande facelift i mitten av 2000-talet innan det till slut dök upp en coupéversion av modellen. När övertecknad deltog i första testet av coupén stod almenackorna på 2005. Boxster hade efter åtta år äntligen fått sitt syskon Cayman.

Nu är det dock hög tid för avlösning. De sju år som modellen har funnits är en lång tid i dagens bilvärld. Vi har redan sett nya Boxster (modell 981) på bild. Publik premiär blir det om bara några dagar, på bilsalongen i Genève. När nya Cayman ska dyka upp har dock Porsche varit tysta om, men att det ska dröja åtta år även denna gång är väl tveksamt.

Nu skriver tyska, och ofta välinformerade, tidningen AutoBild att en ny Cayman är på väg – med premiärvisning planerad redan i år, på bilsalongen i Los Angeles i november-december. Cayman kommer som förväntat att dela mycket med Boxster, både på utsidan och under skalet. Bilen kommer växa en liten aning, men utan att utgöra något större hot mot storebror 911. Bilen kommer också att bli lättare än föregångaren, minus 25 kilo, enligt AutoBild.

Under huven kommer siffrorna poleras en aning jämfört med Boxster. Cayman S ska få 330 hästar och vanliga Cayman 280 stycken av samma vara. Både siffrorna är 15 kusar högre än Boxster/Boxster S. Vad som är ännu intressantare är dock att Porsche förväntas ge nya Cayman en fyrcylindrig boxermotor, något som i så fall blir första gången för Porsche sedan 1970-talets floppande VW-Porsche 914. Den motorn blir på 2,5 liter, till skilland från sexans 2,7 och ska, om ryktena stämmer, även komma i en turboladdad version på hela 365 hästar, till Cayman R.

Premiären blir som sagt i slutet av november, och Cayman kommer då som 2013 års modell. Priserna för nya Cayman kommer att börja ett litet hack över Boxster, som ligger på 499 000 kronor i grundversion hos oss.