Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Ny pryl varnar för kvarglömt barn i varm bil

Ett gäng pappor har skapat en apparat som är tänkt att stoppa tragedier med kvarglömda barn som dör av värmeslag i varma bilar. Sense a Life heter produkten och uppfinnarna hoppas på snar massproduktion.

Var åttonde dag dör i USA ett barn av värmeslag då de av en eller annan anledning blivit kvar ensamma i en bil som står i gasande solsken. Men det är inte bara i USA denna typ av familjetragedier inträffar, barn omkommer av värmeslag i bilar världen över, även här i Sverige, något som vi på teknikensvarld.se har uppmärksammat flertalet gånger.

Det har tagits fram olika produkter och tekniker för att försöka förhindra att barn omkommer i stekheta bilar, men ingen av dem har hittills slagit. För drygt tio år sedan presenterade NASA en lösning som liknar den du nu läser om, men det blev inget av den. Bilbarnstolstillverkare har försökt sig på olika möjligheter till att få bukt på problemet, men tekniken har då gjort bilbarnstolarna eller bälteskuddarna så pass dyra att ingen konsument har velat köpa dem.

LÄS OCKSÅ: Så varmt blir det i bilen i solen

Med anledning av de senaste årens många barndödsfall i varma bilar gick ett gäng amerikanska pappor ihop för att fila på en lösning som de anser vara hållbar, inte minst ekonomiskt. Deras uppfinning heter Sense a Life och består av två tryckkänsliga plattor med tillhörande sändare som kan kommunicera med en applikation för smarta mobiltelefoner. Ingen märkvärdig installation eller kabeldragning är nödvändig.

Den ena tryckkänsliga plattan placeras i exempelvis bilbarnstolen och den andra på förarsätet. De båda plattorna registrerar om det sitter ett barn och en förare i respektive säte. Skulle föraren lämna bilen men inte barnet känner systemet av detta och larmar via appen i mobiltelefonen föraren/föräldern. Skulle personen som satt bakom ratten inte reagera fortsätter systemet att larma andra telefoner som har appen installerad, till exempel den andra föräldern, en mor- eller farförälder eller kanske en granne. I princip skulle tekniken också kunna larma polis eller brandkår.

Sense a Life, som skulle kunna rädda många barns liv, finns alltså redan men tyvärr ännu inte till försäljning. Papporna som utvecklade produkten söker nu finansiärer och gör det via så kallad crowdfunding som de påbörjar i april i år. De har som mål att få den i massproduktion vilket skulle göra apparaten prismässigt överkomlig, men hindret som återstår är den stora kostnaden för att starta upp just massproduktionen. Därför söker nu hjälp hos världens föräldrar och andra människor.

Tänk på att temperaturen i en bil stiger väldigt snabbt och att inte bara barn utan också husdjur inte ska vara kvar i kupén när du lämnar bilen. En sval och mulen sommarmorgon som bjuder på 14 grader ger efter en timme (utetempen har då gått upp till 18 grader) en kupétemperatur på hela 38 grader. Efter ytterligare en timme med utetemperatur på 20 grader är det 47 grader i bilen, en temperatur som exempelvis kan ge hundar livsfarliga skador efter bara 20 minuter. Ytterligare ett par, tre timmar senare med utetemperatur på mellan 20 och 23 grader kan det bli så varmt som 85 grader i bilen. Än snabbare går det och varmare blir det om det är varmare ute och bilen står i direkt solsken. Läs mer om det här.https://vimeo.com/159870556

Gilla på Facebook för fler videoklipp!