Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Sundell / Teknikens Värld

Ny rapport: Över 600 rattfyllerikörningar i timmen

Ungefär fyra procent av svenska bilförare sätter sig i bilen efter att ha druckit alkohol. Det visar en ny undersökning som Bilprovningen gjort tillsammans med Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF. Främsta orsaken till rattfylla är att man litar på sitt eget omdöme.

Beräkningar visar att det sker ungefär 625 rattfyllerikörningar varje timme i Sverige, det gäller både alkohol och andra droger. Risken för att möta en rattfyllerist i trafiken är med andra ord stor. Och statistiken visar att 60–80 personer dör till följd av alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor.

MHF och Bilprovningen har sedan 2011 gjort attitydundersökningar varje år inför Trafiknykterhetens dag, som infaller den 18 maj. Under denna elvaårsperiod har det inte hänt särskilt mycket, menar organisationerna. I årets rapport framgår att fyra procent väljer att sätta sig i bilen och köra efter att ha druckit alkohol. Det är en procentenhet färre jämfört med året innan.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: ”Köra uttorkad lika farligt som att köra full” 

De tillfrågade fick förstås också svara på följdfrågan om varför man körde onykter. Den främsta orsaken är att ”man inte blev så påverkad utan kände att man klarade att köra”, vilket 54 procent uppgav som svar. Andra svarsalternativ var ”det var det enda sättet att komma hem” som tolv procent motiverade sitt val med. Åtta procent svarade att risken för att åka fast var låg, och sju procent uppgav att det var bekvämare att åka bil än på något annat sätt. Några svarade även att det var ett ”oplanerat inslag och att bilen behövdes för att komma hem” eller att den ”behövdes dagen efter”.

Bilprovningen och MHF menar att svaren tyder på att förare inte är tillräckligt rädda för att åka fast och att man därför behöver ännu fler nykterhetskontroller i trafiken. Även regeringen vill förändra det här beteendet och i vintras kom ett förslag om skärpta straff för rattfyllerister. Förslaget väntas träda i kraft 1 januari 2023.