Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny Seat Toledo i konceptform till Genève

Bilsalongen i Genève blir i år, som vanligt, en orgie i olika konceptbilar och nya premiärvisningar. Hos Seat återupplivar man modellnamnet Toledo, på ett koncept som ser nästan helt produktionsklart ut.

För Seat-entusiaster i Sverige, ifall det finns några, borde modellnamnet Toledo ge nostalgiska vibbar. Seat Toledo var nämligen den första Seat-modell, som med Volkswagens ledning och hjälp, hittade till Sverige. Detta var 1990-tal (och exakt 20 år sedan i år). Modellnamnet har därefter använts till en sedanversion av Altea, försedd med en böldliknande utväxt till baklucka, och som knappast vann varken designpris eller särskilt många köpare.

Nu är det dock tillbaka till rötterna, och nya Toledo är en renodlad sedan redan i grunden, baserad på Volkswagen Jetta i stället för mpv:n Seat Altea. Dessutom har bilens design ett väldigt genomarbetat formspråk, som utvecklats med flera konceptbilar, IBE, IBX och IBL.

Rent officiellt är nya Toledo endast ett koncept, men vi vet att en helt produktionsklar version väntar precis runt hörnet. (Vilket också onekligen syns på bilens stuk. Det svulstigt konceptuella är permitterat.) Längden på Toledo Concept är 4,48 meter, och bilen ska svälja 500 liter bagage. Några ytterligare tekniska specifikationer har vi inte fått än, men de kommer förmodligen på Geneèvesalongen om bara några dagar.