Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny skiss på McLarens tresitsiga bygge

Ett fartvidunder med form som få och med plats för tre. Ändå vill inte McLaren dra för många paralleller mellan nya BP23 och F1 från 1993.

McLarens kommande supersportbil, vars arbetsnamn är BP23, för snabbt tankarna till märkets första gatubil, modellen F1. Den ska nämligen vara tresitsig och något utöver det vanliga när det kommer till hastighet, precis som bilen från 1993. F1 var med sin topphastighet på 386,4 km/h världens snabbaste serieproducerade bil på sin tid.

Den nya skissen ovan på BP23 visar dessutom något som designmässigt sticker ut och även i fallet F1 var formen något uppseendeväckande. Därför är det förvånande att McLaren inte vill göra några allt för direkta kopplingar mellan BP23 och F1.

McLaren F1 i Teknikens Värld!

Teknikens Värld nummer 15/1994.

BP23 ska till skillnad från F1 inte vara aktuell för racingbanan utan ses som en strikt gatubil om än med prestanda utöver det vanliga. 0-100 km/h ska betas på under 2,8 sekunder. Med det ska den kunna titulera sig som den snabbaste McLaren-modellen hittills.

BP23 ska inte baseras på samma plattform som märkets andra nya supersportbilar och kommer att byggas av avdelningen MSO – McLaren Special Operations. Samma avdelning som byggde F1. Bilen kommer dock ha samma motor som grund, en V8 på fyra liter. BP23 kommer att vara en hybrid men inte av plugin-typ.

De första leveranserna av BP23 kommer ske under 2019. Då kommer den ha ett annat namn. Den ska tillverkas i 106 exemplar precis lika många som… ja, ni förstår.

McLaren F1 körde vi i Teknikens Värld när det begav sig, närmare bestämt i nummer 15/1994. Vi har redan hunnit beta av den som klassiker i vår systertidning Klassiska Bilar nummer 9/2016.