Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100618-range-rover-v8
100618-range-rover-v8
100618-range-rover-v8
100618-range-rover-v8

Ny snål-V8 i Range Rover

Range Rover genomgick ett ansiktslyft så sent som förra året. Nu är det dags igen men den här gången finns nästan alla nyheter under skalet. Störst nyhet är att Range Rover får en ny V8-diesel som marknadsförs som det miljösnälla valet.

Land Rover var uppenbarligen inte riktigt nöjda med det senaste ansiktslyftet av Range Rover. Förra årets försiktiga lyft följs nu av ett ännu försiktigare. Den här gången begränsas de exteriöra förändringarna till nya sidoventiler för dieselmodellerna, ett nytt tillvalspaket med annorlunda frontspoiler samt en större färgpalett. Tämligen försumbart. Blickarna söker sig i stället under motorhuven där det nu finns en ny V8-diesel som Land Rover gärna vill framhålla som ett grönt alternativ.

Den nya dieselmotorn är på 4,4 liter och ersätter den gamla 3,6-litersmaskinen på 271 hästkrafter och 640 Nm. Den nya är turbomatad och levererar 313 hästkrafter och imponerande 700 Nm i vridmoment. Land Rover uppger en blandad förbrukning på 0,94 l/mil och koldioxidutsläppen ska stanna på 253 gram per kilometer. Range Rover kan fortfarande inte beskyllas för att vara snål, men visst, snålare än förut är den i alla fall. Det är dock inte bara V8-dieseln som ska ta åt sig äran. En annan nyhet är nämligen en åttastegad automatisk ZF-växellåda som kan växlas med paddlar på ratten. Den nya växellådan sänker förbrukningen samtidigt som den gör Range Rovern kvickare. 0-100 km/h går på 7,5 sekunder.

Den stora femlitersåttan med sina 510 hästkrafter lämnas orörd inför modellår 2011 men hela Range Rover-linjen får sina terrängegenskaper en aning finputsade. Det avancerade terrängsystemet som kallas Terrain Response   begåvas med Hill Start Assist som hjälper föraren att hålla bilen stilla i några sekunder efter att bromspedalen har släppts upp. Gradient Acceleration Control är utformat som ett hjälpsystem till Hill Descent Control och griper in och stabiliserar bilen i kraftiga medlut om Hill Descent Control inte är aktiverat.

Sist men inte riktigt minst släpper Land Rover en specialversion av Range Rover kallad Autobiography Black 40th Anniversary edition. Endast 700 exemplar ska säljas och alla får den unika färgen Barolo Black, 20-tumsfälgar, mer utvändigt krom samt träinlägg i inredningen.

https://youtu.be/ysrJd__LX4A?height=347&width=575

Läs mer