Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny studie: Bilar med autobroms krockar mindre

Bilar som är utrustade med autobroms hamnar i 22 procent färre olyckor än motsvarande bil utan autobroms, visar en ny undersökning som presenterades i dag.

Säkerhetshöjande system fortsätter att göra intåg i nya bilar, men hur effektiva är de? För att ta reda på hur effektiv autobroms kan vara sjösatte försäkringsbolagen If och Volvia en studie om över 10 000 Volvo XC60 mellan 2009 till första kvartalet 2011. Samtliga Volvo XC60 har autobroms som standardutrustning och de har jämförts med motsvarande bilar av samma årsmodeller som saknar autobroms.

 Det är första gången i Sverige man har gjort en analys av systemet grundat på faktiska olyckor under riktiga förhållanden. Tidigare studier har grundats på test och beräkningar. Enligt undersökningen sjunker risken att köra på andra bilar bakifrån med 22 procent om bilen är utrustad med autobroms. 

 – Det är glädjande, och bevisar att rätt teknik kan hjälpa oss att göra trafiken säkrare. Systemet är särskilt effektivt i stadstrafik och vid köolyckor, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsfortskare på If.

 Och det är just krockar i kösituationer som en tredjedel av alla rapporterade olyckor sker. I dag finns autobroms som standard på ett fåtal bilar och som tillval till ett flertal.

 –Det minskar antalet olyckor, och kanske whiplash-skador också. Tack vare autobroms så sänks ju hastigheten precis innan smällen, säger Teknikens Världs trafiksäkerhetsexpert Ruben Börjesson. 

 En liknande studie har genomförts av amerikanska intresseorganisationen Highway Loss Data Institute (HLDI) i USA med jämförbara resultat. Där var motsvarande siffra 27 procent färre kökrocksolyckor om bilen var utrustad med autobroms.

 Men helt riskfritt är det inte att åka i en bil utrustad med autobroms. När Volvo visade upp systemet första gången kraschade en Volvo S60 rätt in i en lastbil och PR-fiaskot var ett faktum.