Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ozny

Ny studie: ”Köra uttorkad lika farligt som att köra full”

En studie genomförd av engelska forskare har undersökt farorna med att köra bil utan att dricka tillräckligt med vatten och funnit att det är i paritet med att köra påverkad av alkohol.

Den brittiska biluthyrningsfirman Leasing Options har sammanställt en mängd information om uttorkning, alltifrån hur mycket en vanlig person konsumerar till hur snabbt man blir uttorkad. Enligt en rapport från Water Logic bör en genomsnittlig man dricka 2,5 liter vatten om dagen och en genomsnittlig kvinna 2 liter. I Storbritannien dricker dock den genomsnittliga personen endast 1,7 liter vatten om dagen.

Detta är något som kan vara väldigt farligt om man tänkt köra bil längre sträckor. En studie från forskare på det brittiska universitet Loughborough University menar att en endast ringa uttorkad person förlorar tillräckligt med mentalt fokus för att begå en rad olika körmisstag när den sätter sig bakom ratten. För att nå den slutsatsen fick elva vuxna män sätta sig i en körsimulator där verkliga förhållanden skulle imiteras.

Efter en uppvärmningsrunda fick testförarna köra två stycken tvåtimmarsresor – en när de druckit vatten och en när de var törstiga. De uttorkade förarna gjorde misstag, likt att glida ut från körfältet och sena inbromsningar, som liknade misstag som personer som druckit alkohol tenderar att göra. Misstag som bedömdes vara relaterade till trötthet exkluderades från studien.

Det relativt lilla urvalet av testpersoner bör tas i beaktande när studiens resultat debatteras, men Leasing Options hänvisar även till andra studier som påvisar vilka effekter uttorkning kan ha på människor. Som att det exempelvis räcker med att vi förlorar endast en procent i vatten för att det ska påverka vår kropps funktionalitet med nedsättningar i vår kognitiva förmåga och humör.

Håll utkik efter dessa symtom om du misstänker att du är uttorkad:
Trötthet
Yrsel
Muskelkramper
Tapp i fokus/koncentration
Huvudvärk