Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny supersportbil med BMW M8 som bas

Behöver världen ännu en supersportbil? Ja, det ser ut så. För nu bygger Naran Automotive en gatversion av sin The Naran, en GT-bil byggt runt en V8 från BMW. Vingen för tävlingsbruk kan plockas bort på 20 minuter.

The Naran är en supersportbil som skapats av Naran Automotive och grundaren och vd:n Ameerh Naran. Motorn har Ameerh Naran köpt från BMW och V8:n på fem liter med dubbelturbo levererar i den här skepnaden 1 062 hästkrafter och skjuter i väg bilen 0-100 km/h på drygt 2,3 sekunder och 0-160 km/h på 4,5 sekunder. Toppfarten för den fyrhjulsdrivna bilen uppges vara cirka 365 km/h. Racing Dynamics har hjälpt till att bygga motorn.

Naran använder nu inte bara motorn från BMW utan en del av strukturen och elektroniken från modellen M8. Motorsportföretaget EY3 Engineering, under ledning av Daniel Mense, har sett till att designern Jowyn Wong från Wyn Design optimerat aerodynamiken. The Naran utvecklar en kraft mot marken motsvarande 1 377 kg vilket är bättre än flera specialbyggda racerbilar.

Så här såg det ut hösten 2019 när Teknikens Världs Oskar Krüger körde BMW M8 Competition. Provkörningen läser du via länken nedan.Så här såg det ut hösten 2019 när Teknikens Världs Oskar Krüger körde BMW M8 Competition. Provkörningen läser du via länken nedan.Så här såg det ut hösten 2019 när Teknikens Världs Oskar Krüger körde BMW M8 Competition. Provkörningen läser du via länken nedan.
Så här såg det ut hösten 2019 när Teknikens Världs Oskar Krüger körde BMW M8 Competition. Provkörningen läser du via länken nedan. Foto: Uwe Fischer / BMW

PROV: BMW M8 Competition Coupé 

Optimalt luftflöde

Jowyn Wong har tidigare arbetat med projekt för Apollo IE och De Tomaso. Flera av detaljerna i karossen och hjulupphängningen har också plockats från racerbilar. Ett helt plant golv och spoilers på olika platser i bilen hjälper till att skapa ett optimalt luftflöde. 

Den stora bakvingen är förstås en väldigt viktig del i det paketet. Men nu har Naran hittat ett alternativ för dem som inte vill köra runt i vanlig trafik med en gigantisk vinge på bakluckan. På mindre än 20 minuter kan Narans ingenjörer göra om The Naran till en ”vanlig” gatbil. Paketet kallas Celare Pack och blir ett tillval för köparen.

Ja, så vanlig en bil som bara byggs i 49 exemplar nu kan bli. Förutom vingen ändras inställningarna för framvagnen och ägaren får nya däck monterade.

Ännu får vi inte se speciellt mycket att bilen som alltså går under olika namn, bland annat Naran Naran, The Naran samt Naran Hyper Coupé.Ännu får vi inte se speciellt mycket att bilen som alltså går under olika namn, bland annat Naran Naran, The Naran samt Naran Hyper Coupé.Ännu får vi inte se speciellt mycket att bilen som alltså går under olika namn, bland annat Naran Naran, The Naran samt Naran Hyper Coupé.
Ännu får vi inte se speciellt mycket att bilen som alltså går under olika namn, bland annat Naran Naran, The Naran samt Naran Hyper Coupé. Foto: Naran Automotive

Pris: 10 miljoner

Ameerh Naran har förklarat att han vill ”leverera en bil utan kompromisser mellan prestanda, design och lyx och med köregenskaper som vi annars bara hittar inom motorsporten och dess allra högsta nivåer”.

Jo, vi har hört det förut men vad som gör The Naran något mer unik är att motorn är monterad i fronten vilket gör det möjligt att bygga en snygg fyrsitsig bil. Det i kombination med tävlingsbilprestanda hör inte till vanligheterna. Det ska också gå att ställa om till bakhjulsdrift för de där riktigt roliga dagarna på racerbanan.

Prislappen för en svensk köpare är inte känd men enligt uppgifter i Storbritannien finns en internationell prislapp på cirka 900 000 pund. Vi kan alltså räkna med minst 10 miljoner kronor.