Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Ny Toyota GT 86 bekräftad

Toyotas sportvagn GT 86 får en uppföljare. Den blir lillebror till nya Supra och står klar 2019.

Toyotas sportbil GT 86 ska komma i en ny generation. Det har tillverkarens Europachef Karl Schlicht bekräftat.

Dagens version av GT 86 debuterade 2012 och togs fram tillsammans med Subaru som har en identisk modell vid namn BRZ. Om Subaru kommer att vara med på nästa generation av GT 86 är ännu osäkert. Dock är det en förutsättning om den nya modellen ska ha samma låga tyngdpunkt som dagens då GT 86 använder sig av Subarus boxermotorer.

Karl Schlicht menar att GT 86 spelar en stor roll för Toyota men den kommer inte bli ensam sportbil i Toyotas framtida modellutbud. Runt hörnet lurar en större sportbil som är framtagen tillsammans med BMW och som ryktas få namnet Supra, efter Toyotas sportbilar från 1980-talet. Karl Schlich har avslöjat att arbetet, som utförs i Europa, flyter på och att BMW:s och Toyotas versioner kommer att skilja sig från varandra.

Nya Toyota GT 86 väntas stå i bilhallen 2019.

– En chefsingenjör ska utses – sen kör vi, berättar Karl Schlich.

Både Toyota GT 86 och Subaru BRZ kördes i Teknikens Världs Bankalaset 2012 (nummer 16/2012) och hamnade på plats sex och tio. Toyotan klarade med sin mjukare fjädring bättre att få ner de i sammanhanget ynka 200 hästarna i backen och tampades i finalen mot bilar som McLaren MP4-12C och Mercedes SLS AMG Roadster.

Toyota GT 86 (längst bak) gick till final under Bankalaset 2012. Foto: Patrik Lindgren. Foto: Patrik Lindgren