Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071001-rolls-royce-coupe
071001-rolls-royce-coupe
071001-rolls-royce-coupe
071001-rolls-royce-coupe

Ny tvådörrars Rolls-Royce-coupé

Rolls-Royce har bekräftat att den fyrsitsiga tvådörrarscoupén – som visades upp under namnet 101EX förra året – nu blir verklighet. Produktionen sätter igång nästa sommar.

Rolls-Royce nya coupé är tänkt att göra modellserien Phantom komplett. Serien innehåller redan de exklusiva vagnarna Phantom, Phantom Extended Wheelbase och Phantom Drophead Coupé.

Den fyrsitsiga coupén kommer till stora delar att se ut som konceptbilen 101EX som Rolls-Royce visade på Genèvesalongen i fjol. Den grundar sig på Phantom och Drophead Coupé (som är cabrioletversionen) fast med något kortare kaross.

Motorn blir densamma som hos övriga modellsyskon – V12 på 6,75 liter med 453 hästkrafter och 720 newtonmeter i vridmoment. Enligt Rolls-Royce kommer coupén dock att skilja sig körmässigt då den ska vara fintrimmad för mer upplevelse bakom ratten. Chassisättning och fjädring ska också kalibreras annorlunda.

Enligt Rolls-Royce chefsdesigner Ian Cameron vill den brittiska biltillverkaren med coupén understryka potentialen i den stora V12-motorn och den upplevelse som den ger. Men detta utan att den ska upplevas som sportig.

Enligt Ian Robertson, chef på Rolls-Royce, är den nya coupén en viktig milstolpe i företagets historia. De är säkra på bilens kommande succé om man dömer efter kundernas reaktioner när de såg konceptet 101EX.

Bilen kommer att tillverkas i Roll-Royce fabrik i Goodwood, England, från och med sommaren 2008. Vad priset hamnar på är ännu okänt, men någonstans mellan Phantom och Drophead Coupé – alltså mellan tre och 3,4 miljoner kronor.